Hlavní obsah

V Kalifornii nařídili kvůli suchům prodávat jen šetrné sprchy

Novinky, tov

Úřady v Kalifornii zavedly přísná pravidla na sprchové hlavice a kohoutky. U sprchy má být maximální průtok jen sedm litrů za minutu. Důvodem jsou opakovaná sucha, která trápí tento americký stát, napsaly na webu Los Angeles Times (LAT).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Energetická komise nařídila, že od příštího července se budou moci v Kalifornii používat pouze sprchy s maximálním průtokem 7,5 litru za minutu. V červenci 2018 se limit sníží na 6,8 litru za minutu. Podle LAT půjde o nejpřísnější pravidla v celých USA.

V současné době stanoví federální pravidla u sprchy maximální spotřebu 9,5 litru za minutu. Ve městě Los Angeles platí už od roku 2009 limit 7,5 litru, stejný zavedl v roce 2010 i New York.

Pro srovnání, sprchové hlavice prodávané v Česku mají běžně průtok 12 litrů za minutu, starší typy sprch až 20 litrů za minutu.

U koupelnových kohoutků bude v Kalifornii platit omezení maximální spotřeby 4,5 litru za minutu. Úřady uvádějí, že se díky nařízení ušetří nejen voda, ale i plyn a elektřina na její ohřev.

Kalifornii trápí už čtvrtý rok v řadě sucha, letos se k nim přidaly i rozsáhlé požáry. Úřady hledají další cesty, jak šetřit vodou - u nových domů mají být například menší trávníky. Letos už v půlce července také nařídili vypnout sprchy na 38 státních plážích na jihu země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám