Hlavní obsah

Německý ministr tlačí na MMF, aby se zavázal pomoci Řecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble požaduje jasný, nejlépe závazný příslib Mezinárodního měnového fondu (MMF), že se bude podílet na třetím pomocném programu Řecku. Vyslovil se pro to na úvod páteční schůzky ministrů financí eurozóny, kde se jedná o další pomoci Řecku.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Článek

Podle Schäubleho je nutný „jasný příslib, pokud možno závazný příslib” ze strany MMF. „To je pro nás podmínka,” zdůraznil Schäuble.

Podle agentury DPA ale zatím není jasné, zda je v této věci možný kompromis. MMF chce o dalším svém podílu na pomoci Řecku rozhodnout až poté, co vysoce zadlužená země začne provádět další slíbená úsporná a reformní opatření. MMF považuje současné řešení předluženosti Řecka za nedostatečné, podle něj je nutné oddálit lhůty splatnosti nebo odepsat části řeckého dluhu.

Ve hře je ještě překlenovací úvěr

Atény peníze potřebují už příští týden ve čtvrtek, kdy musí splatit další půjčku Evropské centrální bance (ECB). Schäuble dnes dal najevo, že Atény se termínu nemusí obávat.

„Jsem si vlastně docela jistý, že se dnes dobereme nějakého výsledku,” řekl Schäuble. Naznačil přitom, že ve hře zůstává i poskytnutí překlenovacího úvěru.

Mluvčí Evropské komise (EK) Annika Breidthardtová před schůzkou řekla, že ministři financí eurozóny by mohli už v pátek nový záchranný program pro předlužené Řecko schválit. I pak ale ještě bude nutný souhlas několika národních parlamentů.

Dnešní přijetí dohody řeckým parlamentem může přispět k tomu, že se Řecko nakonec vyhne další překlenovací půjčce od Evropské unie, než bude možné na základě přijaté dohody čerpat dohodnutou dlouhodobou finanční pomoc.

Překlenovací úvěr navrhovalo především Německo, které před konečným souhlasem požaduje vyjasnění všech bodů dohody. Berlín považuje za klíčovou podmínku účast Mezinárodního měnového fondu na třetím záchranném programu. MMF se prozatím k pomoci připojit nechce a považuje současné řešení předluženosti Řecka za nedostatečné. Je podle něj třeba oddálit lhůty splatnosti nebo odepsat části řeckého dluhu. Proti druhému řešení je ale opět Německo.

Reklama

Výběr článků

Načítám