Hlavní obsah

Přestaňte zadlužovat zemi, když ekonomika slušně roste, vyzvali Babiše analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Výborné výsledky české ekonomiky v posledních měsících by měly podle některých analytiků a opozice vést k většímu výběru daní, ministerstvo financí by tak prý mělo usilovat o nižší rozpočtové schodky. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) reagoval připomenutím, že se podařilo snížit loňský deficit a že navrhovaný schodek na příští rok je o 35 miliard nižší, než plánovala vláda Petra Nečase.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

HDP vzrostl ve 2. čtvrtletí podle pátečního odhadu ČSÚ meziročně o 4,4 procenta. Podle analytiků tak za celý letošní rok růst přesáhne čtyřprocentní hranici. Návrh státního rozpočtu na příští rok zatím počítá se schodkem 70 miliard korun, Babiš ale vyjádřil obavy, že se bude muset navýšit. Letos má být schodek 100 miliard.

"Ve světle výrazně lepšího ekonomického vývoje se jako neadekvátní jeví zejména na letošek naplánovaný deficit státního rozpočtu 100 miliard korun. Pokud by vláda chtěla příznivé situace využít, mohla by se snažit snížit deficit na 85 miliard korun. Pro příští rok by byl adekvátní rozpočet s deficitem maximálně 50 miliard korun," řekl analytik společnosti Deloitte David Marek.

„Přesto, že čelíme enormnímu rozpočtovému tlaku některých ostatních ministerstev, zejména našich koaličních partnerů, předpokládám, že deficit státního rozpočtu v letošním roce bude výrazně nižší než plánovaných 100 miliard na letošní rok, a udělám maximum pro udržení stropu 70 miliard pro rok příští,” reagoval pro Novinky Babiš.

Připomněl, že se poprvé od roku 1995 se podařilo snížit státní dluh a státní rozpočet byl ke konci července v přebytku 26 miliard. [celá zpráva

Výběr daní nevázne, oponuje Babiš

Při takto rychlém růstu ekonomiky lze podle analytika Roklenu Lukáše Kovandy čekat zesílení tlaku, aby MF vykazovalo razantně zlepšený daňový výběr. Plnění rozpočtu se sice v posledních měsících zlepšilo, avšak spíše jen díky přechodným faktorům typu přílivu peněz z evropských fondů.

"Samotný daňový výběr stále pokulhává, pokud bereme v potaz, jak dobrý výkon ekonomika podává. Ve světle dnešních čísel je třeba konstatovat, že MF by mělo být ambicióznější ve stanovování schodků. Deficit 70 miliard korun, a možná i vyšší, je ekonomicky neobhájitelný při růstu přesahujícím čtyři procenta," dodal.

„Přesto, že rostoucí výkon ekonomiky nutně neznamená vyšší výběr daní,  je meziroční výběr daní ke konci července letošního roku vyšší o 22,3 mld. Kč a meziroční srovnání daňových příjmů bez sociálního a zdravotního pojistného vyšší o cca 6,5 mld. Kč. Zásadně proto nesouhlasím s tvrzeními o váznoucím výběru daní,” sdělil Novinkám ministr Babiš.

Stomiliardový schodek při takovém růstu? Zločin!

Poslanec ODS Adolf Beznoska sdělil, že letošní stomiliardový deficit je při takto vysokém růstu ekonomický zločin. Plánovaný schodek na letošní rok je totiž vyšší než mnohé schodky v dobách ekonomické krize.

"Přestože se ekonomové shodnou, že za dobrých hospodářských podmínek by se měly dluhy splácet, vláda se chová v přímém rozporu s touto poučkou. Výhledy plánovaných rozpočtů na příští roky pak nevypadají o moc lépe," uvedl.

Analytik Raiffeisenbank Michal Brožka ale upozornil na to, že reálný růst je jedna věc, ale je otázkou, jak bude vypadat nominální údaj, od kterého se odvíjí výběr daní. Obecně lze podle něj říct, že podle ekonomické teorie by v době takto vysokého růstu sice slušel ekonomice nižší či žádný deficit, ale je dobré si počkat na potvrzení tohoto trendu a nedělat ukvapené závěry z předběžných dat.

Schodek může být i vyšší, připustil Babiš

Ministr Babiš po středečním jednání se zástupci některých ministerstev připustil, že kvůli vyšším požadavkům se nemusí podařit dodržet plánovaný schodek 70 miliard. Ve čtvrtek řekl, že toto číslo stále platí, rozpočet ale označil za "napjatý", především kvůli požadavkům resortů vnitra a obrany reagujícím na "novou situaci z hlediska bezpečnosti".

Babiš ve středu jednal o rozpočtech ministerstva vnitra, místního rozvoje a obrany. Rozpočet vnitra se navýší o přibližně tři miliardy. Rozpočet ministerstva pro místní rozvoj na příští rok stoupne o necelé tři miliardy korun. Ministryně Karla Šlechtová (za ANO) požadovala další 1,5 miliardy korun, když 2,6 miliardy korun navíc získala před dvěma týdny. Nakonec jí Babiš přidal 370 milionů korun. Ministerstvu obrany rozpočet proti původnímu plánu stoupne o 1,5 miliardy.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) ve čtvrtek s Babišem vyjednal navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury o 2,1 miliardy korun. Plánovaný rozpočet ministerstva spravedlnosti na příští rok se navýší předběžně o miliardu korun. Ministerstvo životního prostředí dostane 250 miliónů korun navíc.

Hotový návrh rozpočtu hodlá ministr financí předložit vládě v polovině září. Příští týden už schůzku s žádným šéfem resortu neplánuje, 20. srpna by se chtěl setkat s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD), rád by také hovořil ještě s ministryní školství Kateřinou Valachovou (za ČSSD).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám