Hlavní obsah

První dobrá zpráva z Řecka. Ekonomika na jaře nečekaně rostla

Řecká ekonomika se ve druhém čtvrtletí překvapivě vrátila k růstu. Tamní statistický úřad ve čtvrtek oznámil, že hrubý domácí produkt (HDP) se proti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,8 procenta. V prvním kvartálu HDP podle zpřesněných údajů stagnoval, namísto původně ohlášeného poklesu o 0,2 procenta.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Vlajky EU a Řecka nad Akropolí

Článek

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že řecká ekonomika vykáže za druhé čtvrtletí pokles o 0,8 procenta. Meziroční tempo hospodářského růstu ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 1,4 procenta z 0,5 procenta v prvních třech měsících roku.

V létě však ekonomiku těžce zasáhly neshody mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli, jejichž důsledkem bylo mimo jiné omezení pohybu kapitálu v Řecku.

Evropská komise v červenci odhadla, že hrubý domácí produkt Řecka v letošním roce klesne o dvě až čtyři procenta. Ještě v květnu přitom očekávala růst o 0,5 procenta a před půl rokem dokonce počítala se zvýšením HDP až o 2,9 procenta. V loňském roce řecká ekonomika stoupla o 0,7 procenta.

Celoroční propad může být menší

Některá odvětví řecké ekonomiky, včetně klíčového turistického průmyslu, podle analytiků ve druhém čtvrtletí ukázala schopnost čelit nejistotě pramenící z vleklých jednání Řecka s věřiteli.

"Některé indikátory ekonomické aktivity prokázaly ve druhém čtvrtletí mimořádnou odolnost," řekl ekonom Nikos Magginas ze společnosti National Bank of Greece. "To vysvětluje překvapivý údaj o HDP za druhé čtvrtletí," dodal. Výkon ekonomiky ve druhém čtvrtletí podle něj naznačuje, že celoroční hospodářský pokles by mohl činit méně než dvě procenta.

Příznivé údaje ve čtvrtek přišly také z řeckého ministerstva financí. Přebytek takzvaného primárního rozpočtu, který nezahrnuje náklady na správu dluhu, v prvních sedmi měsících tohoto roku dosáhl 3,53 miliardy eur (95 miliard Kč). Vláda přitom počítala s přebytkem jen 2,98 miliardy eur.

Řecký parlament se nyní připravuje na hlasování o novém záchranném programu v objemu 85 miliard eur (2,3 biliónu Kč), který věřitelé podmínili dalšími reformami a úspornými opatřeními. Základní scénář programu počítá v letošním roce s poklesem řecké ekonomiky o 2,1 až 2,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám