Hlavní obsah

Platební bilance skončila v přebytku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běžný účet platební bilance, který zahrnuje veškeré ekonomické transakce české ekonomiky se zahraničím, skončil v červnu v přebytku 13,3 miliardy korun. V květnu byl letos poprvé ve schodku, a to 3,4 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

Bilance zboží a služeb byla v červnu v přebytku 29,9 miliardy korun. V červnu byly vyplaceny dividendy ve výši 17,1 miliardy. Saldo převodů z rozpočtu EU do ČR je aktivní ve výši 2,8 miliardy. Na kapitálovém účtu jsou zahrnuty příjmy z rozpočtu EU v objemu 47,7 miliardy korun.

„Červnový výsledek běžného účtu platební bilance příjemně překvapil. Namísto očekávaného deficitu, způsobeného obvyklým odlivem dividend, se jeho přebytek vyšplhal na 13,3 miliardy. Zásluhu na tom mají již zmíněné nižší dividendy, ale především jde o výsledek vysokého přebytku zahraničního obchodu se zbožím a službami,” uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

„Úspěch českých exportních firem se tak zrcadlí v rostoucím kladném saldu běžného účtu, které za první polovinu roku dosáhlo téměř 122 miliard. Vedle silného přílivu peněz do ekonomiky z titulu běžných transakcí narůstá v letošním roce balík peněz z fondů EU. Jen v červnu šlo podle údajů ČNB o téměř 48 miliard korun směřujících přes kapitálový účet,“ dodal.

Zájem o české dluhopisy

Tato eura bude podle něj nejspíše centrální banka časem ve prospěch státu konvertovat do korun a zvýší si tím devizové rezervy. Analytik také upozornil na to, že zatímco běžný i kapitálový účet vykazují silný příliv peněz do ČR, na finančním účtu je situace poněkud odlišná. Čistý příliv přímých zahraničních investic není nijak oslnivý, což je mimo jiné dáno tím, že peníze míří zpět do zahraničí v podobě úvěrů matkám a sestrám.

Na druhou stranu čísla ukazují, že došlo ke zvýšení zájmu zahraničních investorů o tuzemské dluhopisy, o čemž v předstihu napovídal i vývoj výnosů státních bondů a sílící koruna.

„Trend růstu přebytku platební bilance, odrážející výbornou kondici české exportně orientované ekonomiky, pokračuje i v letošním roce. Výsledkem by mohl být čistý přebytek – a tedy i příliv peněz do ekonomiky odpovídající zhruba dvěma procentům HDP,“ dodal Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám