Hlavní obsah

Temelín testoval ochranný obal prvního bloku

Právo, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochranný obal kolem reaktoru jaderné elektrárny Temelín splňuje všechna kritéria těsnosti. Vyplývá to z bezpečnostní zkoušky, kterou v noci na čtvrtek dokončili technici v odstaveném prvním bloku.

Foto: Václav Brom

Při zkoušce museli temelínští technici přivést do ochranné budovy kolem reaktoru 45 tun vzduchu.

Článek

„Aby bylo možné zkoušku provést, musela být ochranná budova kolem reaktoru, tzv. kontejnment, hermeticky uzavřena. Poté bylo do budovy přivedeno 45 tun vzduchu. Vytvořil se tak přetlak 70 kPa, při kterém na každý metr čtvereční plochy působil vzduch silou pěti tun. Po dobu tří dnů technici sledovali, zda nedochází ke snižování tlaku,“ informoval Právo mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Dodal, že zjednodušeně se dá test přirovnat například k plnění pneumatiky vzduchem, kdy se měří úniky tlaku.

„Zkouška, která probíhá na každém bloku jednou za čtyři roky, potvrdila dobrou kondici ochranného obalu. Kontejnment tak splňuje všechna těsnostní kritéria,“ konstatoval Sviták s tím, že odstávka prvního bloku dále pokračuje.

K nejdůležitějším činnostem patří nyní vyvezení kontejneru s použitým palivem do skladu v areálu elektrárny. Výrobu by měl obnovit první blok v závěru srpna.

Temelín od středy nevyrábí elektřinu kvůli poruše na druhém bloku. Tu by podle mluvčího měli technici odstranit začátkem příštího týdne. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám