Hlavní obsah

Sucha v Česku ohrožují úrodu jablek i hrušek. Naříkají také vinaři

Novinky, tov

Rekordní vedra a sucha dělají vrásky českým ovocnářům. Stromům chybí voda a hrozí, že jablka a hrušky nedorostou do potřebné velikosti a půjdou jen na zpracování. Novinkám to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Foto: Ovocnářská unie ČR

Usychající jabloně na snímku z okresu Jičín ve východních Čechách. Podobně vypadají stromy podle ovocnářů na jižní Moravě nebo v oblastech kolem Čáslavi a Kutné Hory.

Článek

„Nejvíce bude ohrožena úroda jablek a hrušek, kdy hlavní sklizeň běžně začíná kolem půlky září. Je tu riziko, že nedorostou do potřebné velikosti a významná část úrody místo jako konzumní  bude muset být použita jen na zpracování. U jablek rovněž hrozí předčasné zrání zimních odrůd a tím i jejich významné zhoršení vlastností pro skladování,“ řekl Ludvík.

Dopady sucha se podle něj nyní prohlubují každý den. Ve většině pěstitelských oblastí spadlo za poslední dva měsíce jen 10 až 20 procent běžných srážek, sušší bylo i jaro a kvůli mírné zimě bez sněhové pokrývky půda neměla zásobu vody.

„Pod závlahou je v Česku jen čtvrtina výsadeb a navíc na některých plochách se závlahou chybí již nyní zdroje vody, které se v běžných letech využívají. Pokud by sucho a vysoké teploty pokračovaly dále, kromě škody na úrodě může docházet i k poškození a uhynutí stromů,” dodal šéf ovocnářské unie.

Řada druhů ovoce je již sklizena, jako jahody, rybíz, višně, třešně nebo meruňky. Některé se sklízí nyní - například švestky či broskve. Tyto druhy byly podle ovocnářů suchem různou měrou také zasaženy, nicméně míra škod nebyla výrazně velká.

Foto: Ovocnářská unie ČR

Usychající sad jabloní

O kolik může být úroda jablek a hrušek nižší, ale Ludvík nechtěl zatím odhadovat s odkazem na celorepublikový průzkum, který ovocnáři pro ministerstvo zemědělství dělají začátkem září.

„Produkce jablek v ČR tvoří 80 procent tržeb ovocnářů a to může mít dopad do jejich ekonomiky. Cena jablek na zpracování je zhruba čtvrtinová proti ceně jablek na konzum,” upřesnil Ludvík.

Sucho neprospívá ani vínu

Horší sklizeň očekávají kvůli vedrům a suchu také vinaři. Na vinicích budou letos patrně nižší výnosy, někteří vinaři jich v nejpostiženějších místech čekají až o polovinu méně.

Podle manažera vinohradnictví ve společnosti Bohemia Sekt Josefa Svobody je dlouhodobé sucho znát už i na vinicích, které donedávna odolávaly. "Hrozny již začínají být měkké až houbovité, listy jsou povislé. Pokud bude toto počasí ještě několik týdnů pokračovat, můžeme očekávat ztráty na některých vinicích až 50 procent oproti běžné úrodě," řekl ČTK.  Slabší úrodu očekávají i pěstitelé chmele. [celá zpráva]

Naopak sklizeň obilí sucha významněji nepoznamenala. Podle posledního odhadu Českého statistického úřadu bude jen o 4,3 procenta nižší než v loňském roce, který byl rekordní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám