Hlavní obsah

Babiš začíná podléhat tlaku ministrů, možná zasekne do rozpočtu ještě větší sekeru

Aktualizováno

Deficit státního rozpočtu na příští rok, který měl podle původních plánů činit 70 miliard korun, by se mohl ještě zvýšit. Po jednání s několika ministry o výdajích v příštím roce to ve středu připustil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Až dosud přitom na takovém schodku trval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš po několika jednáních se zástupci ministerstev novinářům řekl, že rozpočet na příští rok je pod obrovským tlakem. Je proto podle něj otázkou, zda se podaří udržet plánovaný deficit. Podle ministra financí se objevily miliardové položky, s nimiž se dosud nepočítalo.

"Já ještě nechci spekulovat, ale ten tlak je obrovský," uvedl Babiš. Zmínil například výdaje navíc v souvislosti s přísunem uprchlíků, novou bezpečnostní situací v Evropě nebo náborem nových policistů a vojáků.

Jednotlivým ministerstvům se prý Babiš bude snažit maximálně vyhovět v rámci plánovaného deficitu, "i když je otázka, jestli pod takovým tlakem bude deficit udržitelný", poznamenal.

Zatím na něm ale prý ministerstvo financí trvá. Rozhodne vláda v polovině září. Případné zvýšení deficitu by mohlo být v řádu miliard.

Víc peněz pro obranu, vnitro i MMR

Například rozpočet ministerstva obrany by se měl v příštím roce vyšplhat na 47,5 miliardy korun, uvedl po jednání se zástupci úřadu Babiš. Proti původnímu návrhu tak armádě přidal 1,5 miliardy korun. Ministerstvo obrany ale požadovalo navýšení o 2,1 miliardy.

Rozpočet ministerstva vnitra na příští rok se navýší o přibližně tři miliardy korun, uvedl po jednání s Babišem šéf resortu Milan Chovanec (ČSSD). Přes miliardu půjde na řešení uprchlické krize, zbylá částka mimo jiné na rozvoj policie, hasičů a financování registru smluv. Chovanec původně požadoval přes čtyři miliardy korun.

O rozpočtu se bude znovu jednat v září. Babiš v červnu navrhl vnitru rozpočet na příští rok 55,83 miliardy korun. Chovanec před jednáním uvedl, že chce 2,6 miliardy navíc na rozvoj policie a hasičů. Peníze by využil především na posílení počtu policistů, na zvýšení platů či modernizaci techniky. Dalších přes 1,5 miliardy vnitro požadovalo na řešení uprchlické krize.

Rozpočet ministerstva pro místní rozvoj (MMR) na příští rok se navýší o necelé tři miliardy korun. Ministryně Karla Šlechtová (za ANO) na středečním jednání od Babiše pro svůj resort požadovala další 1,5 miliardy korun, když 2,6 miliardy korun navíc získala již zhruba před dvěma týdny. Nakonec jí však Babiš přidal "jen" 370 miliónů korun, informovala po jednání ministryně. O peníze hodlá bojovat na vládě při projednávání státního rozpočtu.

Vyšší výnos z daní

Pro letošek je plánovaný deficit sto miliard korun. MF očekává mírný pokles deficitu veřejných financí na 1,9 procenta HDP z loňských dvou procent díky většímu výnosu daně z tabáku i DPH.

Pro rok 2015 ministerstvo výrazně vylepšilo odhad růstu HDP na 3,9 procenta, pro rok 2016 nechalo odhad růstu na 2,5 procenta.

Začátkem příštího roku plánuje ministerstvo zavést elektronickou evidenci tržeb, která by podle jeho odhadů měla přinést miliardy na DPH navíc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám