Hlavní obsah

Zákaz dovozu západních kondomů by Rusku pomohl, tvrdí poradce Kremlu

Novinky, tov

Navrhovaný zákaz dovozu kondomů ze Západu by pomohl „občanské disciplíně“ a možná by i zvýšil porodnost, prohlásil poradce ruské vlády a bývalý hlavní hygienik Gennadij Onišenko. Uvedl to server The Moscow Times.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ruské ministerstvo průmyslu a obchodu zmínilo možný zákaz dovozu kondomů a zdravotní techniky, jako defibrilátorů či inkubátorů, v rámci rozšíření embarga proti Západu. To se nyní týká především potravin.

Omezení dovozu kondomů podle Onišenka zdraví Rusů neohrozí. „Lidé prostě budou disciplinovanější, budou si pečlivěji vybírat partnery a možná to naší společnosti pomůže vyřešit demografické problémy,“ citovala jej ruská agentura RIA Novosti.

Web upozorňuje na to, že jeho komentář přichází v době, kdy v Rusku přibývá sexuálně přenosných chorob a nakažených HIV, zatímco ve většině zemí Evropy tato čísla klesají.

Šéf federálního úřadu pro boj s AIDS Vadim Pokrovsky ovšem prohlásil, že mezi infekcí HIV a dostupností dovážených kondomů „není přímá vazba“ – protože jsou příliš drahé pro studenty a další nízkopříjmové skupiny v Rusku, napsal Interfax.

„Když si student musí vybrat, jestli si koupí pivo, nebo kondom, tak si pravděpodobně koupí pivo, protože je levnější,“ řekl. Na druhou stranu ale připustil, že levnější místní varianty kondomů nejsou moc populární kvůli jejich horší kvalitě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám