Hlavní obsah

Nájemníci bytů OKD spojili síly proti Bakalovi s Arkou Capital

Právo, Pavel Karban

Silného partnera v boji s finančníkem a spolumajitelem OKD Zdeňkem Bakalou získalo Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ. Stala se jím finanční skupina Arca Capital, v jejímž čele stojí finančník Pavol Krúpa a která vlastní více než dvě procenta akcií společnosti New World Resources (NWR), mateřské firmy OKD.

Foto: Pavel Karban

Finančník Pavol Krúpa

Článek

„Nespojili jsme se, ale navázali jsme určitou spolupráci,“ vysvětlil předseda sdružení Roman Macháček a pokračoval: „Byli jsme osloveni panem Krúpou z Arky Capital s žádostí o spolupráci v kauze privatizace OKD a také možných, řekněme, nestandardních operací, které prováděl pan Bakala ve společnosti NWR.“

Podle Macháčka se Krúpa sešel se zástupci Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ a dohodl se s nimi na spolupráci například v právní oblasti. „Arca by nám mohla pomoci s některými právními kroky proti panu Bakalovi. A my zase na oplátku máme řadu podkladů, které se nám za ty roky podařilo shromáždit, takže jsme schopni je poskytnout společnosti Arca Capital. Máme pocit, že v některých věcech bychom si mohli vzájemně pomoci,“ míní předseda sdružení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Spojili jsme síly proti panu Bakalovi a jeho finanční skupině tam, kde to je oboustranně výhodné, v celé té otázce privatizace OKD, například postupu vůči Evropské komisi (EK), vůči Antimonopolnímu úřadu a podobně,“ uvedl Macháček.

Další podnět do Bruselu

Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ hájí zájmy 103 tisíc lidí bydlících v téměř 44 tisících bytech, které v minulosti vlastnily OKD a nyní patří společnosti RPG Byty. Bakala, který získal byty spolu s těžební firmou, je původně slíbil převést za zvýhodněnou cenu na nájemníky. Minulý týden ale společnost Round Hill Capital oznámila, že kupuje RPG Byty, největšího soukromého poskytovatele nájemního bydlení v Česku. Spolupráci Arky a Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ v tažení proti Bakalovi potvrdil Právu i Krúpa.

„Sdružení nájemníků je v tom sporu už velmi dlouho, takže má hodně informací a detailů, Arca má zase finanční a právní sílu a tlak,“ uvedl finančník s tím, že skupina Arca Capital nyní přezkoumává a hledá, co by se dalo napadnout v souvislosti s kauzou privatizace OKD u EK. „Chceme do toho vstoupit i my a rozhodně půjde z naší strany další podnět na EK,“ ujistil Krúpa.

Fiktivní prodej?

Ten se navíc domnívá, že nedávno oznámený prodej společnosti RPG Byty firmě Round Hill Capital je fiktivní, neboť žádný ze standardních investorů by RPG Byty nekoupil.

„A když jsem si četl mediální výstupy, tak se v nich hovoří o tom, že ten investor Round Hill Capital neví o žádných sporech. Tak to jsou buď úplně naivní, nebo mají dost špatné právníky,“ řekl finančník na adresu skupiny, která má bývalé byty OKD od Bakaly koupit.

Krúpa má za to, že by měl v kauze privatizace OKD i prodeji společnosti RPG Byty zakročit stát, hlavně premiér Bohuslav Sobotka, a to proto, že dosud nebylo rozhodnuto o trestním oznámení z roku 2011. „Pokud by soud rozhodl, že to byl trestný čin, tak po kom pak bude chtít stát nárokovat náhradu škody, když to Bakala prodá,“ ptá se zakladatel skupiny Arca Capital.

Ta už před časem oznámila, že nechá prověřit transakce, které se v uplynulých letech v OKD odehrály, a kvůli privatizaci OKD se už obrátila i na prezidenta republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám