Hlavní obsah

Vody z kohoutků je a bude dost

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko dále sužují tropická vedra. Týdny pořádně nezapršelo a mnohé studny už lidem vyschly. Se zásobováním domácností a firem vodou z veřejných vodovodů však problémy nejsou a zřejmě ani nebudou.

Foto: , Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zásoba vody ve vodárenských nádržích je přiměřená nynějšímu ročnímu období a vývoji hydrologické situace. Plní svou hlavní funkci, pro kterou je v nich voda akumulována, tedy úpravu na vodu pitnou,“ potvrdila Právu vedoucí kanceláře generálního ředitele Povodí Vltavy Michaela Šeborová.

Na dotaz, zda přesto nehrozí, že vody pro vodárenské účely bude nedostatek, Šeborová odpověděla: „Přítoky do nádrží jsou menší, a tak se zvolna prázdní. Dostatek vody pro vodárenské účely je ale zabezpečen. Neměla by s vysokou pravděpodobností dojít, i kdyby se takové sucho opakovalo více let za sebou.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podobná situace je v Povodí Moravy, jež ale už 23. července vydalo doporučení k omezení spotřeby povrchové vody. „Průtoky ve vodních tocích jsou ve srovnání s dlouhodobými letními průměry výrazně nižší,“ zdůvodnila to mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomičková.

Zákaz mytí aut

Zatímco povodí mohou jen doporučovat, starostové mají pravomoc odběr přímo zakázat. Vodu z povrchových toků, tedy řek a potoků tak nyní nesmějí lidé čerpat například v Rožnově pod Radhoštěm, Vsetíně či Novém Hrozenkově.

V řadě obcí po celém Česku zakázaly vodárenské společnosti domácnostem pod hrozbou pokuty napouštět vodou z kohoutků bazény, zalévat jí zahrady a mýt auta. Tak je tomu třeba v Mníšku pod Brdy či v Sedlčanech. Lidé ale tyto zákazy často nedodržují, navíc jsou v reálu nevymahatelné.

Obyvatelům se také pranic nelíbí, že podobná omezení neplatí v nynější mimořádné situaci i pro průmyslové podniky. Například ve Zlíně je největším odběratelem vody zdejší teplárna, které se žádné omezení netýká.

Kapacita sítě má své hranice

Pokud jde o vodu k pití, vaření a mytí, té bude podle vodárenských společností nadále dostatek. Týká se to i hlavního města Prahy, které je zásobováno úpravnou Želivka, odebírající vodu z nádrže Švihov. Celkový objem této nádrže je 309 miliónů metrů krychlových a zatopená plocha činí 1602 hektarů. Dalším zdrojem pro Prahu je vodárna Káraný, jež dodává směs podzemní a infiltrované vody z Jizery. Ani zde problémy zatím nejsou.

Středočeské vodárny (SVAS) zase upravují vodu z nádrže Klíčava a velký podzemní zdroj mají v Mělnické Vrutici. „Naši zákazníci nemusejí mít ani v tomto horkém létě obavy, nedostatek vody jim nehrozí. Jímací vrty jsou hluboké kolem 60 metrů a odebírají podzemní vodu z velké hloubky. Ani v nejsušším létě tak nevyschnou,“ ujišťuje provozní ředitel SVAS Pavel Pobříslo.

Problémy ovšem občas nastávají, když se v dané obci v určitou hodinu prudce zvedne spotřeba pitné vody a přesáhne kapacitu místní distribuční vodárenské sítě.  Hrozí to zejména v odpoledních hodinách, kdy lidé po návratu ze zaměstnání houfně zalévají zahrádky. Zákazy a omezení, k nimž teď obce přistoupily, tedy mají určitě smysl a vyplatí se je dodržovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám