Hlavní obsah

Přestaňte už srážet korunu, vyzvali ČNB prezident a šéfové parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéfové obou komor Parlamentu Jan Hamáček a Milan Štěch (oba ČSSD) i prezident Miloš Zeman v úterý vyzvali Českou národní banku (ČNB), aby zmírnila intervence vedoucí k oslabení koruny a nelpěla na hranici 27 korun za euro. Výzvu po společné schůzce v Lánech novinářům tlumočil Štěch. Devizové intervence podle něj poškozují většinu občanů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Článek

Slabá koruna vůči euru prodražuje zahraniční dovolené i dovozy. Na druhou stranu pomáhá vývozcům.

ČNB intervence plánuje ukončit až ve druhé polovině příštího roku. V červenci končí mandát současného guvernéra ČNB Miroslava Singera. Zeman chce na jeho místo jmenovat expremiéra Jiřího Rusnoka.

Štěch má za to, že se potvrdily obavy prezidenta a části politiků a ekonomů, že zásahy ČNB nejsou dlouhodobě udržitelné. "A myslíme si, že Česká národní banka by měla přehodnotit svoje postoje, neměla by nadále intervenovat k oslabení české koruny. Poškozuje většinu českých občanů," nechal se slyšet předseda Senátu.

Intervence podle něj nejsou potřebné ani pro český vývoz. "V tomto se naprosto shodujeme a do určité míry se dá říct, že vyzýváme znovu bankovní radu, aby přece jenom v intervencích tempo zmírnila, aby nelpěla na té 27korunové hranici," řekl. Věc by podle něj měla ČNB řešit okamžitě.

Politikům jde o body u veřejnosti, říká ekonom

Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda považuje apel za kontraproduktivní, ale očekávaný. "Politici, zdá se, svojí lánskou výzvou sledují krátkodobé zájmy, přičemž ovšem v důsledku ohrožují zdravý dlouhodobý vývoj české ekonomiky. Předčasné ukončení intervencí je krok, jehož diskuse je za stávajících podmínek více než smysluplná. Měla by se však odehrávat v rovině odborné debaty, nikoli na politickém kolbišti," uvedl Kovanda.

Podle něj mohou podobné výzvy politiků navodit pochybnost o nezávislosti ČNB a představovat další impuls pro devizové obchodníky, aby zesílili svůj spekulativní tlak na českou měnu v rámci testování, zda ČNB intervenční závazek opravdu udrží.

"V rámci bránění závazku přitom ČNB může být potenciálně nucena kumulovat další devizové rezervy a prodávat další koruny. Část kumulovaných rezerv v takovém případě bude možno připsat výlučně právě politickým aktivitám typu lánské výzvy," varuje Kovanda. Podle něj politici výzvou sledují jen zisk politických bodů u veřejnosti.

Zeman v poslední době centrální banku v souvislosti s devizovými intervencemi několikrát kritizoval. ČNB na konci července poprvé od listopadu 2013 intervenovala na oslabení koruny. Od té doby podle odhadů analytiků nakoupila eura za několik desítek miliard korun. Přesnější čísla budou známá až začátkem září.

V listopadu 2013 utratila banka při intervencích asi 200 miliard korun. Zahájila je kvůli obavám z deflace, tedy poklesu cen. Pokračovat v nich ale hodlá, až dokud inflace nedosáhne podle ČNB ideálních dvou procent.

V blízkosti hranice 27 korun za euro se česká měna drží v úterý, prodává se za 27,03 CZK/EUR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám