Hlavní obsah

Řeky zasáhlo propouštění uprostřed turistické sezóny

Poprvé za 15 let byl počet propuštěných Řeků v červenci větší než počet přijatých. Omezení pohybu kapitálu, zavedené v zemi na konci června, připravilo v červenci o místo více než 16 tisíc zaměstnanců v soukromém sektoru. Uvedla to řecká organizace Ergani Centre, jejíž zprávu v úterý citoval zpravodajský web Greek Reporter.

Foto: Yorgos Karahalis, ČTK/AP

Řekové na demonstraci proti škrtům

Článek

V červenci bylo v Řecku 160 630 lidí, kteří byli propuštěni, opustili zaměstnání nebo odešli do důchodu. Naopak 143 792 lidí bylo do zaměstnání přijato.

V červenci přitom v zemi vrcholí turistická sezóna, zaměstnavatelé obvykle nabírají velký počet pracovníků. Podle údajů Ergani Centre bylo loni v červenci o 13 275 více Řeků do práce přijato, než kolik jich bylo propuštěno.

Řecko je zemí s nejvyšší nezaměstnaností v Evropské unii, pohybuje se kolem 25 procent. V důsledku dluhové krize země zavřela 29. června banky a přerušila obchodování na aténské burze. Ve snaze zabránit masivnímu odlivu peněz byl rovněž stanoven limit na denní výběr hotovosti z bankomatů.

Banky znovu otevřely 20. července, výběry z účtů ale zůstaly omezeny. Obchodování na burze bylo obnoveno minulé pondělí.

Atény v úterý sjednaly se zástupci mezinárodních věřitelů dohodu o novém záchranném programu na expertní úrovni a nyní musí ještě vyjednat politickou dohodu, uvedla mluvčí Evropské komise Annika Breidhardtová.

Řecko v rámci nové dohody od věřitelů dostane 85 miliard eur (2,3 biliónu korun), řekl podle agentury Reuters nejmenovaný činitel řeckého ministerstva financí. Toto číslo zatím věřitelé nepotvrdili. Řecké banky podle něj dostanou na rekapitalizaci "ihned" deset miliard eur. Řecký parlament by měl o novém záchranném balíku hlasovat ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Související články

Máme dohodu s věřiteli, oznámilo Řecko

Řecko se s mezinárodními věřiteli z eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) v zásadě dohodlo na novém několikamiliardovém balíčku pomoci. Po celonočním...

Výběr článků

Načítám