Hlavní obsah

Čistý zisk ČEZ se v pololetí meziročně snížil o desetinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ klesl v pololetí o 11 procent na 15,4 miliardy korun. Tržby vzrostly díky růstu prodeje elektřiny, plynu i tepla meziročně o procento na 102,9 miliardy korun. ČEZ o tom informoval v úterý na svých webových stránkách.

Foto: Petr Horník, Právo

Budova pražského ústředí společnosti ČEZ

Článek

Očištěný čistý zisk klesl o 19 procent na 15,7 miliardy. Výsledky mírně překonaly odhady analytiků.

„Loni jsme zahájili rozsáhlý program úspor a růstových opatření, který přispěl k meziročnímu navýšení prodeje elektřiny, prodeje tepla a zejména prodeje plynu. Současně se nám podařilo meziročně snížit stálé provozní náklady o více než miliardu korun,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Podotkl, že elektřiny společnost prodala meziročně o osm procent, tepla o devět a plynu o 28 procent více.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odstávka Temelína znemožní zvýšení výroby

Dodal, že s ohledem na prodloužení odstávky Jaderné elektrárny Temelín a posunu dokončení stavby nového uhelného zdroje v Ledvicích se firmě nepodaří zvýšit objem výroby v jaderných a uhelných zdrojích. Plánovaná odstávka druhého bloku v Temelíně začala 18. dubna a měla původně skončit v polovině června. Blok však dosáhl plného výkonu až minulé pondělí. Problémy způsobila vnitřní netěsnost parogenerátoru.

Společnost dále uvedla, že v prvním pololetí obdržel mateřský ČEZ, a. s., přes 5,7 miliardy korun v souvislosti s konsolidací a snižováním finanční expozice v zahraničí.

ČEZ také již obdržel letošní splátku 0,6 miliardy korun od albánského státu. S Albánií se ČEZ na konci června minulého roku domluvil, že od ní získá do roku 2018 v ročních splátkách zhruba 100 miliónů eur (asi 2,75 miliardy Kč), tedy částku zhruba odpovídající jeho počáteční investici do nákupu albánské distribuční společnosti CEZ Shpërndarje.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám