Hlavní obsah

Ruská ekonomika se propadá do ještě hlubší recese, klesá o téměř pět procent

Ruská ekonomika ve druhém čtvrtletí prohloubila recesi, hrubý domácí produkt (HDP) se totiž meziročně snížil o 4,6 procenta po propadu o 2,2 procenta v předešlém kvartálu. Vyplývá to z předběžných údajů ruského statistického úřadu.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rusko se potýká s první hospodářskou recesí od roku 2009, jeho ekonomiku tvrdě zasáhly dopady prudkého poklesu cen ropy. Hospodářskou situaci navíc komplikují sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

Předběžná statistika je nepříjemnou zprávou pro vládu v Moskvě, která předpokládala pokles HDP o 4,4 procenta. Ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev na konci července řekl, že hospodářský pokles už zřejmě dosáhl dna a ekonomická situace by se měla ve třetím čtvrtletí začít zlepšovat.

Hospodářská krize se odráží například na prodeji nových aut v Rusku, které v červenci meziročně klesly o 27,5 procenta. Většina ekonomů podle agentury AFP předpokládá, že za celý letošní rok klesne ruská ekonomika o více než tři procenta. Loni se HDP o 0,6 procenta zvýšil.

Ještě silnější propad ekonomiky ale očekává sousední Ukrajina, kde centrální banka pro letošek odhaduje pokles HDP o 9,5 procenta. Ukrajina nezvládá splácet půjčky mezinárodním věřitelům. Ve středu s nimi bude o restrukturalizaci dluhu jednat  v San Francisku ukrajinská ministryně financí Natalija Jarešková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám