Hlavní obsah

České spořitelně klesl v pololetí zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Vídeň
Aktualizováno

Konsolidovaný čistý zisk České spořitelny v pololetí klesl meziročně o 5,9 procenta na 7,3 miliardy korun. Banka poskytla za pololetí meziročně o třetinu víc hypoték a získala tím vedoucí postavení na trhu. Objem nových spotřebitelských úvěrů vzrostl o desetinu. Podle rakouské bankovní skupiny Erste Group Bank, do níž Česká spořitelna patří, vytrvale roste podíl splácených úvěrů, nebonitních naopak klesá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Pokles (čistého zisku) je negativně ovlivněn zaúčtováním rezervy na odhad ročního povinného příspěvku do Rezolučního fondu za rok 2015 ve výši 444 miliónů korun," uvedla v pátek Česká spořitelna.

Objem nových spotřebitelských úvěru vzrostl na 13,6 miliardy korun a objem hypoték na 23,3 miliardy korun. Ve druhém čtvrtletí vzrostl objem hypoték téměř o polovinu (47 procent). Ani rostoucí objemy úvěrů však nedokázaly vyrovnat negativní dopad nízkých úrokových sazeb, provozní zisk proto klesl na 10,9 miliardy korun z loňských pololetních 11,5 miliardy korun.

Spotřebitelské úvěry a hypotéky v první řadě

„I když čelíme velmi nízkým cenám - úrokovým sazbám i poplatkům, a navíc obrovské zátěži evropské bankovní regulace, naše obchodní výsledky nám dělají radost - růst spotřebitelských úvěrů a hypoték v prvé řadě," komentoval výsledky předseda představenstva Pavel Kysilka.

Čisté výnosy z poplatků a provizí meziročně klesly o 7,9 procenta na 5,1 miliardy korun. Bilanční suma vzrostla meziročně o 2,6 procenta na 923,5 miliardy korun.

Z konkurenčních peněžních ústavů tento týden zveřejnila výsledky Komerční banka, které v pololetí stoupl čistý zisk meziročně o čtyři procenta na 6,6 miliardy korun. ČSOB čistý zisk v pololetí klesl o dvě procenta na 7,1 miliardy korun a UniCredit Bank vykázala v pololetí čistý zisk 3,1 miliardy korun, což je o 26 procent více než před rokem.

Erste se vyhrabala ze ztráty

Česká spořitelna je největší tuzemskou bankou podle počtu klientů. Akcie mateřské společnosti Erste Group se obchodují na pražské burze. Erste v prvním pololetí dosáhla čistého zisku 487,2 miliónu eur (zhruba 13,2 miliardy korun). Loni byla ve stejném období ve ztrátě téměř 930 miliónů eur.

Podle Erste vytrvale roste podíl splácených úvěrů, kdežto podíl nebonitních klesá. Erste je klíčovou bankou ve střední a východní Evropě.

Výsledky překonaly i odhady analytiků, kteří předpokládali, že banka vykáže zisk kolem 460 mil. eur (asi 12,5 mld. Kč). „Dobré výsledky jsou podpořeny stabilním provozním výsledkem a nižšími náklady na riziko. Většině z našich klíčových trhů ve střední a východní Evropě se daří podstatně lépe než zbytku Evropy, přičemž zvyšující se podíl na růstu má domácí poptávka,” sdělil generální ředitel Erste Andreas Treichl. Záporný výsledek měla podle něj skupina jen v Maďarsku.

Bilanční suma vzrostla na 197,5 miliardy eur ve srovnání s 196,3 miliardy na konci loňského roku. Růst odráží i navýšení čistého objemu klientských půjček o 2,2 procenta na 123,5 miliardy eur. Podle Treichla se již páté čtvrtletí v řadě zvyšuje podíl splácených úvěrů, kdežto podíl nebonitních úvěrů se šesté čtvrtletí po sobě snížil. Nyní dosahuje podíl nebonitních půjček 7,7 procenta oproti 8,5 procenta na konci předešlého roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám