Hlavní obsah

ČNB bude dál držet korunu v opratích, posílit ji nenechá

Právo, svj
Praha
Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky hodlá i nadále pokračovat v režimu devizových intervencí a oslabenou korunu chce stále držet poblíž hranice 27 Kč za euro. O čtvrtečním rozhodnutí rady informoval mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Bankovní rada potvrdila závazek v případě potřeby intervenovat na devizovém trhu na oslabení kurzu koruny tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 CZK/EUR. ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako „poblíž hladiny 27 CZK/EUR“,“ uvedl Zimmermann.

Úrokové sazby přitom zůstávají na historických minimech. Základní úroková sazba činí i po čtvrtečním zasedání centrálních bankéřů 0,05 procenta.

Posílení koruny ČNB podle Zimmermanna brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tj. prodejem korun a nákupem cizích měn. Pokud se kurz vzdálí hladině 27 CZK/EUR na slabší straně, nechává ČNB podle mluvčího kurz koruny pohybovat podle vývoje nabídky a poptávky na devizovém trhu.

„Nadále čekáme, že se ČNB bude snažit udržovat kurz nad hladinou 27 Kč za euro do druhé poloviny roku 2016. Jednoduché to však mít nebude a rozhodně nelze vyloučit dřívější exit. Rozhodující bude výhled na inflaci,“ komentoval rozhodnutí centrální banky hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

„Dnešní zasedání by mělo na chvíli uklidnit trh, který tuto hodnotu přestane testovat. Už dříve se banka vyjádřila, že není přesně nastavený kurz, kdy začíná intervenovat. To vlastně ukázal i dnešek, kdy se na chvíli kurz propadl pod cílovou hladinu. Přesto s tím, jak se ekonomice daří, budeme svědky podobného testování častěji,“ domnívá se analytik Home Creditu Michal Kozub.

V červenci nakoupila devizy za 20 miliard

ČNB minulý měsíc poprvé od zahájení intervencí v listopadu 2013 prodávala koruny a nakupovala eura, aby zabránila posilování české měny. Podle výpočtů hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera centrální banka v červenci provedla na devizovém trhu intervence za zhruba 20 miliard korun.

K podobnému číslu poté dospěla i hlavní ekonomka České bankovní asociace a bývalá členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová.

Dražší dovozy i dovolené

ČNB zahájila intervence v listopadu 2013 především kvůli obavě z deflace, tedy snížení cenové hladiny, která by mohla vést k dlouhodobému oslabení ekonomiky. ČNB tehdy během několika málo dní (hlavně mezi 6. a 7. listopadem) nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun.

Koruna tehdy kvůli intervencím skokově oslabila ze zhruba 25,79 Kč/EUR na 26,98 Kč/EUR a v dalších dnech až nad 27 korun za euro. ČNB tímto svým krokem Čechům zdražila zboží z dovozu, například elektroniku, oděvy, ale i auta, pohonné hmoty, nemalou část potravin či zahraniční dovolené.

Reklama

Výběr článků

Načítám