Hlavní obsah

Bakalových čtyřicet tisíc bytů na Ostravsku kupuje mezinárodní firma

Právo, ČTK, Denisa Telaříková
Ostrava
Aktualizováno

Přes 43 tisíc bývalých bytů OKD na severu Moravy a ve Slezsku, které měla dosud ve vlastnictví a pronajímala společnost RPG Byty, v níž má podíl podnikatel Zdeněk Bakala, mění svého majitele. Stoprocentní podíl ve firmě kupuje mezinárodní investiční společnost Round Hill Capital. Právo o tom informoval mluvčí této společnosti pro Českou republiku Jiří Reichl.

Foto: RPG

Byty RPG v Ostravě

Článek

„Máme radost, že se staneme součástí mezinárodní realitní společnosti, jako je Round Hill Capital. Její zkušenosti v oblasti investic a správy nájemního bydlení budou pro RPG Byty a RPG Služby znamenat velký přínos,“ uvedl jednatel RPG Byty Martin Ráž, který je zodpovědný za finance.

„Round Hill má za sebou mnoho let úspěšných, aktivních investic do rezidenčního bydlení v Evropě a jeho správy. Těšíme se na spolupráci s vedením RPG Byty a RPG Služby, abychom dokázali nadále spravovat obě společnosti s maximální odpovědností a zajistili, že nájemníci budou dlouhodobě těžit z naší péče a profesionálního přístupu,“ uvedl generální ředitel Round Hill Capital a také zakladatel této firmy Michael Bickford.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Portfolio RPG Byty činí nyní 43 083 bytových jednotek o celkové ploše přibližně 2,6 miliónu čtverečních metrů v oblasti Ostravska, druhého nejlidnatějšího regionu České republiky.

S prodejem nesouhlasí nájemníci. „Byty měly být už dávno převedeny lidem, kteří je budovali, nebo obcím,“ prohlásil se zástupce Sdružení nájemníků Byty OKD Roman Macháček. [celá zpráva]

Slib nedodrželi

RPG Byty jsou největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v ČR. Společnost byty získala od své mateřské firmy spoluvlastněné Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu se společností OKD.

V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě převodu nabídne byty přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se ale nestalo.

Za nesplnění Bakalova slibu, že byty prodá za sníženou cenu nájemníkům, podnikatele dlouhodobě kritizuje prezident Miloš Zeman. Když byl vloni na podzim na návštěvě v Havířově, tak prohlásil, že „by miliardáře zažaloval.”

„Pan Bakala dal slib, který nesplnil. Kdyby mi to ústava dovolovala, byl bych první, kdo by ho zažaloval,” prohlásil tehdy Zeman.

Round Hill má dlouholeté zkušenosti se správou bytových fondů v Nizozemsku, Německu a Spojeném království. Od svého založení spravoval v Evropě přes 55 000 bytů v Evropě a patří k předním poskytovatelům nájemního bydlení. Vždy přitom úzce spolupracuje se všemi zainteresovanými stranami. Touto akvizicí Round Hill vstupuje na rezidenční trh v České republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám