Hlavní obsah

Sucho v Česku ničí úrodu chmele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní sucho ničí v České republice úrodu chmele. Podle odhadu Svazu pěstitelů chmele ČR by se jeho letošní úroda mohla pohybovat na hranici 4,5 tisíce tun. Pokud by tato predikce vyšla, šlo by o meziroční snížení úrody o čtvrtinu, neboť v loňském roce se jej sklidilo 6,2 tisíce tun. Řekl to ve středu předseda svazu pěstitelů chmele Luboš Hejda.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Před týdnem bych se dušoval, že úroda bude alespoň 5,5 tisíce tun, dnes se spíše kloním na 4,5 tisíce tun," uvedl Hejda. Pokud by přišly v následujících dnech výraznější srážky ve výši 50 až 100 milimetrů, situace by se mohla zvrátit, myslí si Zdeněk Rosa z Chmelařství Žatec.

Aktuální předpověď meteorologů však srážky nepředpokládá. Vysoké teploty by měly v republice panovat minimálně do neděle, spíše budou ovšem trvat i celý příští týden. Například Žatecko je svou polohou také v tzv. srážkovém stínu Krušných hor. Suchá oblast je také na Rakovnicku.

Vývoj sklizně chmele v posledních pěti letech:
2011201220132014*odhad 2015
Sklizňová plocha chmelnic (ha)4 6324 3664 3194 4604 617
Úroda (t)6 0884 3385 3306 202*4 500

Podle Hejdy bude přitom poptávka po českém chmelu vyšší než jeho reálná produkce. Na tu by chmelaři potřebovali úrodu alespoň v loňské výši. Sucho mění i velikost hlávek chmele.

"Kupříkladu loni byly hlávky nezvykle veliké, letos ale budou kvůli suchu menší," popsal sládek Pavel Zítek z pivovaru Gambrinus. Tuzemským pivovarům by ale úroda stačit měla, podle Gambrinusu spotřebují pivovary okolo tisíce tun chmele.

Sucho, které je podle meteorologů nejhorší za posledních 12 let, sníží i úrodu brambor, pícnin a kukuřice, naopak obilninám se daří dobře. U chmele by tak výnosy mohly klesnout na úroveň neúrodného roku 2012.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám