Hlavní obsah

Nedostává se pečovatelek o seniory. Mnohdy dávají přednost cizině

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O seniory či handicapované se v České republice stará jen kolem čtyř tisíc pečovatelek, což k pokrytí poptávky zdaleka nestačí. Navíc velké množství zdravotních sester, asistentů a zejména pečovatelek odchází za prací do zahraničí.

Foto: Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Pracovníci v sociálních službách jsou v ČR placeni podprůměrně. Podle dostupných údajů se průměrná měsíční mzda na pozici pečovatelky pohybuje kolem 15 800 korun. V zahraničí si vydělají v přepočtu mezi 30 až 50 tisíci Kč. Navíc poptávka je v západní Evropě obrovská. Například jen v Německu chybí kolem třiceti tisíc pečovatelek,“ upozorňuje Hana Červenková, ředitelka berounského domova pro seniory Centrum na verandě.

V rámci Evropské unie patří přitom Česká republika mezi země s nejrychleji stárnoucí populací. Podle statistických údajů je u nás nyní zhruba 2,9 miliónu příjemců důchodů, tedy 27 procent celkového počtu obyvatel. Jejich podíl se bude dál zvyšovat, tak jak se zvyšuje průměrný věk obyvatel a současně se rodí méně dětí.

Řada pečovatelek si certifikát v ČR dělá už se záměrem odejít pracovat do zahraničí
Hana Červenková, ředitelka domova pro seniory

Nejdramatičtější nárůst populace v příštích padesáti letech očekávají odborníci u skupiny lidí starších 85 let. Právě oni zpravidla potřebují pomoc okolí. Kvalifikovaný personál ovšem chybí a podle odborníků bude ještě hůř.

Speciální vzdělání není přitom potřeba

K práci pečovatelky není potřeba žádné speciální vzdělání. Podle zákona o sociálních službách však musí pečovatelky do osmnácti měsíců od nástupu do této služby získat certifikát Pracovnice v sociálních službách.

Kurzy nebývají lehké, končí testem a pečovatelky musí absolvovat praxi v některém ze zařízení. Získat lze také tzv. Evropský certifikát v sociální péči, který je respektován napříč Evropou. Uchazeči nemusí mít předchozí zkušenosti v sociálních službách, nemusí dosáhnout nějaké předchozí kvalifikace, stačí plnoletost a základní vzdělání.

„Cena kurzu se pohybuje kolem šesti tisíc korun, což je v porovnání s jinými evropskými zeměmi výhodné. Řada pečovatelek si tak certifikát v ČR dělá už se záměrem odejít pracovat do zahraničí,“ konstatovala Červenková.

V průměru dva ze tří ošetřovatelů se ze zahraničí po čase vrátí. Problémy tam totiž mají s dokonalým zvládnutím jazyka a přizpůsobením se zahraničním podmínkám.

Problémem i dotace

Návraty pečovatelů ovšem nedobrou situaci v péči o seniory bohužel nezlepšují. Většina se jich totiž z finančních důvodů, ale i fyzické a psychické náročnosti tohoto povolání rozhodne po návratu do ČR věnovat jiné profesi.

„V příštích letech tak reálně hrozí, že o seniory se nebude mít kdo postarat,“ varuje Červenková.

Dalším problémem je nesystematické financování sociální péče. Zejména provoz zařízení a služeb pro seniory a handicapované je dlouhodobě podfinancován.

„Navzdory tomu, že ministerstvo práce a sociálních věcí začátkem července přislíbilo pro tuto oblast dotaci ve výši 720 miliónů korun, problémy se tím nevyřeší. Mají je převážně soukromá zařízení, která jsou navzdory tomu, že úhrady za pobyt stanovuje zákon, dotacemi opomíjena,“ posteskla si Červenková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám