Hlavní obsah

Sešup řecké burzy pokračuje, akcie bank od pondělí spadly o polovinu

Řecké akcie ve středu pokračují v poklesu, zejména kvůli dalšímu propadu v bankovním sektoru. Aténská burza v pondělí po pěti týdnech obnovila provoz a během dvou dnů klesla o více než 17 procent. Akcie největších bank ztrácejí kolem 50 procent. Podle ekonoma Aleše Michla se jejich kurz vrací tam, kde byl před vstupem Řecka do eurozóny.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Aténská burza

Článek

Ve středu odpoledne ztrácel hlavní index aténské burzy další 3,5 procenta a index bankovního sektoru odepisoval přes 20 procent.

„Od pondělí klesly akcie čtyř největších řeckých bank o 46 až 51 procent,” řekl Novinkám hlavní ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl. Ten zároveň upozornil na to, že akcie řeckých bank v minulosti výrazně posílily v souvislosti se vstupem země do eurozóny a „pocitem, že všechno je bezpečné”. „Teď se vrátily jen tam, kam patří,” dodal Michl.

V pondělí zaznamenal hlavní index aténské burzy rekordní pokles o 16,2 procenta, v úterý byl pokles výrazně mírnější a činil 1,2 procenta. Investoři prodejem akcií reagují na pokračující nejistotu ohledně nového záchranného programu Evropské unie pro předlužené Řecko a na zhoršující se stav řecké ekonomiky.

„Trh hledá dno, nejsme od něj daleko," řekl podle agentury Reuters jeden z analytiků makléřské společnosti Nuntius Securities. „Bankovní akcie však stále čelí prodejnímu tlaku," řekl. Důvodem jsou podle něj obavy, že banky budou muset v rámci rekapitalizace vydávat nové akcie.

U akcií bank přitom platí denní limit poklesu 30 procent. Pokud jej dosáhnou, je obchodování pozastaveno.

Odbory demonstrují proti škrtům

„Řecké banky budou potřebovat dolít nový kapitál - odhady se pohybují od 15 do 30 miliard eur,” řekl Novinkám hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. „Dokud nebude na stole dohoda o jejich ozdravení a nebude jasné, jak dopadne na stávající akcionáře a věřitele bank, těžko se akcie bankovních titulů mohou začít normálně obchodovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nespokojení Řekové demonstrovali v AténáchVideo: Reuters

Akciová burza byla spolu s řeckými bankami uzavřena 29. června. Stalo se tak v rámci omezení pohybu kapitálu, které mělo zamezit masivnímu odlivu peněz. Banky se znovu otevřely 20. července.

Řecký premiér Alexis Tsipras ve středu prohlásil, že země je již  blízko dosažení dohody o podmínkách poskytnutí třetího záchranného program. Ministr financí Euklidis Tsakalotos v úterý předpověděl, že dohoda by mohla být hotova ještě tento týden.

V Aténách mezitím odbory PAME s vazbami na řeckou komunistickou stranu pořádaly demonstrace proti škrtům a propouštění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám