Hlavní obsah

Americký Caterpillar v Ostravě končí, více než 200 lidí dostane výpověď

Právo, Pavel Karban

Všechny zaměstnance propustí do konce letošního roku společnost Caterpillar Global Mining Czech Republic (bývalé Bastro) sídlící v Ostravě-Radvanicích. Důvodem ukončení provozu je zvyšující se konkurence na trhu zařízení pro důlní těžbu a s tím související přesun výroby do Číny. K 15. červenci letošního roku firma zaměstnávala 227 lidí.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Do konce roku budou propuštěni všichni zaměstnanci ostravské pobočky. V současné době nejsme schopni upřesnit v kolika vlnách a k jakému datu budou odcházet. Vše bude záležet na termínech ukončení jednotlivých zakázek a činností,“ sdělil Právu člen představenstva společnosti Miroslav Dřímal s tím, že společnost chce areál v Ostravě-Radvanicích prodat.

Americká firma Caterpillar vlastní důlní divizi v Ostravě od roku 2011. „Závod podporoval výrobu komponentů pro důlní těžbu, zejména výztuže. Konečná montáž těchto produktů se přemisťuje do Číny, kde má společnost podobné kapacity pro výrobu. Z toho důvodu již nebudou dodávky z Ostravy potřebné.

Přesunutí výroby je důsledkem stále se zvyšující konkurence na trhu zařízení pro důlní těžbu a celkovou nadbytečnost kapacit těžební divize, kterou má Caterpillar celosvětově,“ zdůvodnil Dřímal propouštění.

Řada zaměstnanců už výpověď dostala, o hromadném propouštění firma informovala i úřad práce (ÚP). „Dostali jsme oznámení o hromadném propouštění 123 lidí, výpovědi potažmo dohody budou dostávat v průběhu srpna,“ potvrdil Svatopluk Kafka z ÚP v Ostravě. „Existuje vysoký předpoklad, že velká část propuštěných by neměla skončit v evidenci úřadu práce.“

Pomáhají lidem najít novou práci

Podle předsedy odborů ostravského závodu Lumíra Vašuta by zaměstnanci, mezi nimiž je nejvíce svářečů a zámečníků, měli dostat při odchodu víc, než jen odstupné nařízené zákonem. „V kolektivní smlouvě to je podle roků. Ti co tady jsou 25 let a méně, tak dostanou tři za zákona a dva průměrné měsíční výdělky navíc, ti, co tady jsou déle než 25 let, tak dostanou tři plus tři, takže šestinásobek,“ vysvětlil Vašut a dodal, že průměrná měsíční mzda se pohybuje kolem 27 tisíc korun.

Člen představenstva Dřímal ujistil, že společnost se snaží najít lidem novou práci. „Především organizujeme schůzky zaměstnanců s potenciálními zaměstnavateli. Oslovili jsme 20 strojírenských firem v regionu. Ty nám poskytly volné pozice, které potřebují obsadit zkušenými zaměstnanci. V nabídce je okolo 250 volných pracovních míst,“ řekl.

„Organizujeme workshopy pro zaměstnance, kde se učí jak hledat práci, napsat životopis, oslovit potenciálního zaměstnavatele, zorientovat se na trhu práce. Organizujeme také schůzky se zástupci ÚP, kteří se zaměstnanci proberou možnosti rekvalifikací a poradenství v oblasti registrace a zprostředkování práce,“ dodal Dřímal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám