Hlavní obsah

Americká ekonomika nabírá na síle, zvýšení úroků je stále ve hře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí zrychlila tempo růstu na 2,3 procenta po zpřesněném růstu o 0,6 procenta v předešlém kvartálu. V prvním rychlém odhadu to ve čtvrtek oznámilo americké ministerstvo obchodu. Podle ekonomů to nahrává zářijovému zvýšení úroků americkou centrální bankou.

Foto: Mike Theiler, Reuters

Šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová. Fed by mohl na zářijovém zasedání zvýšit úrokové sazby.

Článek

Největší světové ekonomice pomohlo oživení spotřebitelských výdajů, které kompenzovaly nepříznivý vliv v podobě slabších firemních výdajů.

Údaje ale mírně zaostaly za odhady analytiků v anketě agentury Reuters, kteří v průměru předpokládali zvýšení hrubého domácího produktu o 2,6 procenta. Ministerstvo zároveň zpřesnilo údaje o výkonu ekonomiky v prvních třech měsících roku. Podle původních údajů HDP klesl, a to ročním tempem o 0,2 procenta.

Čísla podle ekonomů naznačují, že největší světová ekonomika dál nabírá na síle.

„Zveřejněná data nechávají v platnosti scénář zvýšení dolarových úrokových sazeb na zářijovém zasedání americké centrální banky (Fed),” uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

„Klíčové budou další statistiky, zejména z trhu práce. Ve čtvrtek publikovaný počet nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti za předchozí týden jenom potvrdil dosavadní pozitivní trendy. Hodně ohledně dalších kroků Fedu napoví report z amerického trhu práce za červenec, který bude zveřejněn příští pátek,” dodal.

Pokud by Fed zvýšil úrokové sazby, pomohlo by to posilování dolaru. Očekávání naopak na trhu sráží cenu zlata. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám