Hlavní obsah

Varufakis připravoval tajný plán návratu Řecka k drachmě, píše Bloomberg

Novinky, tov

Bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis měl od premiéra Alexise Tsiprase za úkol připravit nouzový plán zavedení paralelního platebního systému, který by mohl vést k návratu drachmy. Uvedla to agentura Bloomberg s odkazem na nahrávku rozhovoru Varufakise s investory, zveřejněnou v pondělí.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis na jednání řeckých poslanců

Článek

Varufakis mluvil s investory 16. července, deset dní po své rezignaci. Podrobnosti jako první přinesl v neděli řecký deník Kathimerini.

“Chystali jsme se potají vytvořit rezervní účty přidružené k číslům každého daňového poplatníka, aniž bychom o tom někomu řekli, abychom měli ten systém funkční pro všechny případy,“ říká na nahrávce Varufakis.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Se zveřejněním nahrávky exministr souhlasil v zájmu transparentnosti, uvedla na serveru organizace Official Monetary and Financial Institutions Forum, která se označuje jako nezávislá diskusní platforma. Nahrávku zveřejnil zde server Zerohedge.com (o plánu B mluví od třetí minuty). Server si všímá kontroverzního momentu, kdy měl Varufakis plánovat prolomení systému Generálního ředitelství veřejných příjmů, které kontrolovala „trojka” věřitelů - tedy Brusel, MMF a ECB.

Varufakis se podivil

Pravost nahrávky ale sám Varufakis Bloombergu nepotvrdil ani na dotaz e-mailem, ani nezvedal telefon.

V reakci na nedělní článek ale napsal na Twitter komentář, kterým zprávu zpochybňuje: „Takže jsem se chystal unést čísla řeckých daňových poplatníků? Představivost těch, kteří mě pomlouvají, na mě dělá velký dojem.“

Varufakis měl v nahrávce hovoru také prozradit, že na ministerstvo dosadil přítele z dětství, aby mu pomohl s provedením plánu. Ke spuštění akce ale prý stále potřeboval konečné slovo od premiéra Tsiprase.

„Čekali jsme na zelenou od premiéra, když zavřely banky, abychom začali,“ řekl.

Řecký parlament minulý týden ve čtvrtek schválil druhý balík reforem, které požadují věřitelé výměnou za poskytnutí nového mezinárodního záchranného programu. Řecký premiér Alexis Tsipras nicméně zopakoval, že v reformy nevěří. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám