Hlavní obsah

Ježatá jo-jo koule je pro děti nebezpečná

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje před nebezpečnou hračkou, plastovou ježatou jo-jo koulí s očima a nosem. Děti mohou totiž plastovou kuličku nosu a poutko snadno utrhnout a následně je vdechnou nebo spolknou. Inspekce prodej výrobku proto zakázala, informoval v pondělí její mluvčí Jiří Fröhlich.

Foto: Česká obchodní inspekce

Článek

Koule je na elastické šňůrce zakončené kroužkem. Celá je z měkkého plastu, kromě nosu, který je z tvrdého plastu. Inspektoři při zkoušce tahem zjistili, že už za použití minimální síly se oddělila plastová kulička tvořící nos i část očka elastické šňůrky. Tyto části mohou při spolknutí nebo vdechnutí způsobit dětem do tří let zalknutí nebo dušení.

"Při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku, tedy při hře s touto jo-jo koulí tak může snadno nastat situace, při níž dojde ke zranění dítěte – ke spolknutí nebo vdechnutí uvolněných malých částí a následně k zablokování dýchacích cest, případně poranění vnitřních orgánů," uvedl mluvčí. Dodal, že na hračce, vyrobené zřejmě v Číně, chybělo varování o možném nebezpečí pro nejmenší děti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Inspekce proto zakázala prodej této hračky a nahlásila ji do evropského výstražného systému nebezpečných výrobků Rapex.

Reklama

Výběr článků

Načítám