Hlavní obsah

Rána pro Rusko. Dohoda s Íránem snižuje jeho šance, že vybředne z krize

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předpokládané zrušení sankcí vůči Íránu začátkem příštího roku podle analytiků přispěje k dalšímu poklesu cen ropy. To je špatná zpráva pro Rusko, které se potýká s ekonomickou krizí a na ceně ropy je jeho hospodářství silně závislé.

Foto: Hasan Jamali, ČTK/AP

Na ilustračním snímku těžba ropy v Bahrajnu

Článek

Ruskou ekonomiku zasáhl hospodářský propad kvůli nízkým cenám ropy i západním sankcím kvůli postupu Moskvy na Krymu a východě Ukrajiny. Situace negativně dopadá i na některé české firmy, které do Ruska musely přestat vyvážet nebo se potýkají  s poklesem odbytu. Mezinárodní měnový fond (MMF) začátkem července odhadl pro ruské hospodářství pro letošní rok pokles o 3,4 a pro příští rok návrat k nepatrnému růstu o 0,2 procenta.

Naděje na oživení ale může zkomplikovat nedávná dohoda mocností  o íránském jaderném programu, která bude mít za následek zrušení hospodářských sankcí. Írán má 158 miliard barelů ropných zásob, ale vývoz jeho ropy byl do značné míry zablokován v důsledku sankcí proti Íránu.

Islámská republika odhaduje, že by mohla po zrušení sankcí zvýšit produkci ropy až o 500 tisíc barelů denně během jednoho měsíce. To se ale nestane okamžitě, protože USA a EU nezruší sankce proti Íránu až do roku 2016.

Írán chce být znovu dvojkou místo Ruska

„Ministr ropného průmyslu Bijan Namdar Zangeneh uvedl, že Írán má v plánu obsadit zpět své dřívější druhé místo světového vývozce ropy hned za Saúdskou Arábií. V současné době patří druhé místo Rusku. Pokud Írán rozjede svoji produkci ropy v příštích letech, bez pochyby to bude mít za následek zvýšený tlak na pokles světových cen ropy,“ řekla Novinkám analytička společnosti Colosseum Eva Mahdalová.

Pro Rusko to podle ní může být problém v tom, že se Íránu otevřou dveře na západ, zatímco Rusku zůstávají zavřené. „Pro ruskou ekonomiku může mít zrušení sankcí proti Íránu nepříznivé důsledky, zejména kvůli ropnému a plynárenskému průmyslu, na kterém je Rusko závislé. Ne kvůli primárně přímé konkurenci íránské ropy, ale spíše kvůli dopadu této situace na světové ceny,“ dodala.

Ceny plynu jsou u dlouhodobých smluv částečně navázané právě na ceny ropy. Že Rusko počítá s poklesem cen plynu, před časem uvedlo jak ministerstvo hospodářství, tak i prezident Vladimir Putin.

Medvěděv: Rusové si musí na krizi zvyknout

Kvůli dosavadnímu poklesu cen ropy a protiruským sankcím mají už nyní problémy s příjmovou částí svých rozpočtů prakticky všechny ruské regiony. Na setkání s představiteli novosibirské odbočky vládní strany Jednotné Rusko to v úterý řekl ruský premiér Dmitrij Medvěděv, píše ČTK.

Medvěděv minulý měsíc na vládní poradě konstatoval, že Rusové si musejí zvyknout na život v hospodářské krizi, protože země bude muset ještě poměrně dlouho fungovat v režimu rozpočtových úspor.

Pro letošní rok počítal rozpočet s příjmy 15 biliónů rublů (6,6 biliónu korun), ale podle odhadu ministerstva financí budou nižší až o 2,5 biliónu. V příštím roce zatím počítají s propadem příjmů o 1,8 biliónu a v roce 2017 o 1,6 biliónu rublů. Tyto kalkulace ale zřejmě ještě nestihly započítat případné dopady dalšího zlevnění ropy kvůli zvýšení produkce Íránu.

Počátkem června Moskva oznámila, že Novgorodská oblast, která leží na západě země nedaleko hranic s Estonskem a Lotyšskem, se jako první ruský region přiblížila bankrotu kvůli neschopnosti splácet vysoké dluhy. Její dluh se vyšplhal na téměř dvě miliardy rublů (870 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám