Hlavní obsah

Česká ekonomika letos poroste o 3,7 procenta, odhaduje největší tuzemská banka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká ekonomika by měla v letošním roce zrychlit růst na 3,7 procenta a v roce 2016 zpomalit na 2,2 procenta. Vyplývá to z odhadů České spořitelny, o kterých v úterý informovali analytici banky.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Růst české ekonomiky táhne tradičně automobilový průmysl. Na snímku výroba automatických převodovek v závodě Škody ve Vrchlabí.

Článek

Růst podle odhadů největší banky v Česku co do počtu klientů bude v obou letech tažen jak domácí, tak i zahraniční poptávkou. Letos přitom růst výrazně ovlivní investice spojené s dočerpáním peněz z EU fondů.

Česká spořitelna se tak připojila k dalším finančním ústavům, které zlepšily pro letošní rok odhad vývoje ekonomiky nad tři procenta. Například HSBC Banka v nedávno zveřejněném odhadu počítá letos s růstem HDP o 3,4 procenta. UniCredit Bank počítá v červnové prognóze s letošním růstem ekonomiky dokonce o 3,8 procenta a příští rok o 2,7 procenta. [celá zpráva]

Letos pomohou eurofondy

Ministerstvo financí v poslední dubnové prognóze očekává letos růst HDP ve výši 2,7 procenta a příští rok 2,5 procenta. Koncem července ale má vydat novou prognózu, kde podle očekávání analytiků odhad růstu pro letošek výrazně vylepší.

„V růstu spotřeby domácností se promítá růst reálných mezd, pokles nezaměstnanosti a vyšší spotřebitelská důvěra. Investice budou v letošním roce výrazně podpořeny vládními investicemi spojenými s nutností dočerpat prostředky z EU fondů. V příštím roce tento efekt vypadne, což bude hlavním důvodem pro zpomalení růstu HDP,“ uvedl v úterý analytik České spořitelny Jiří Polanský.

Celková inflace v letošním roce v průměru stoupne podle něj na 0,7 procenta, když ve druhé polovině roku bude postupně zrychlovat. „Lepší vývoj ekonomiky začíná ovlivňovat výdaje domácností, roste poptávka a to tlačí na růst cen,“ uvedl. V příštím roce se inflace podle něj bude nadále blížit k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB, který by měla překonat na přelomu let 2016 a 2017.

ČNB by mohla intervence ukončit dříve

Ohledně devizových intervencí očekávají analytici České spořitelny v základním scénáři konec intervenčního režimu ve třetím čtvrtletí 2016. Zároveň ale upozorňují, že díky příznivému vývoji ekonomiky je i možnost, že kurzový závazek může centrální banka opustit dříve.

„Nevylučujeme dřívější opuštění kurzového závazku než ve druhé polovině 2016,“ uvedl hlavní ekonom ČS David Navrátil. Zároveň upozornil, že koruna bude pod stále větším tlakem posílit v závislosti na tom, jak poroste ekonomika Německa a bude se dařit i tuzemské ekonomice.

„Pokud by ČNB na trhu nebyla (nepoužívala devizové intervence), tak by koruna letos posílila pod 26 Kč/EUR a posilovala by dál až pod 25 korun za euro v roce 2018,“ uvedl Navrátil.

Reklama

Související témata:

Související články

MMF snížil vyhlídky růstu světové ekonomiky

Růst světové ekonomiky letos kvůli útlumu v Severní Americe z počátku roku mírně zpomalí na 3,3 procenta z loňského tempa 3,4 procenta, příští rok by měl ale...

Výběr článků

Načítám