Hlavní obsah

Šéf Toshiby rezignoval kvůli účetnímu skandálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Generální ředitel a prezident japonské elektrotechnické společnosti Toshiba Hisao Tanaka odstoupil z funkce kvůli rozsáhlému účetnímu skandálu. Firma za poslední roky nadhodnotila svůj provozní zisk o 151,8 miliardy jenů (30,5 miliardy korun), uvedla sama firma v pondělí s odvoláním na výsledky vyšetřování nezávislého výboru.

Foto: Issei Kato, Reuters

Odstupující šéf Toshiby Hisao Tanaka se uklání na začátku tiskové konference.

Článek

Je to jeden z největších skandálů japonských firem od roku 2011. Tanaku má v čele firmy vystřídat předseda představenstva Masashi Muromachi. Místopředseda Norio Sasaki také odstupuje.

Nesprávné účetní praktiky se vztahují až k roku 2008 a podle vyšetřování byly úmyslné. Výsledkem vyšetřování bude kromě změn ve vedení také přeúčtování hospodaření za uplynulé roky a zřejmě i postih ze strany regulačních úřadů, upozornil zpravodajský server BBC.

„Ve společnosti Toshiba panovala firemní kultura, podle které nebylo možné jít proti požadavkům nadřízených,“ uvádí se ve zprávě. „Když tedy nejvyšší vedení představilo ,výzvy‘, prezidenti divizí, manažeři a zaměstnanci pod nimi neustále prováděli nesprávné účetní postupy, aby dosáhli cílů v souladu s přáním svých nadřízených.“

Japonský ministr financí Taro Aso prohlásil, že případ by mohl podkopat důvěru v řízení japonských firem.

Toshiba oznámila, že zjistila problémy v účetnictví v dubnu. Odhalená ztráta je však trojnásobná proti tomu, co tehdy firma odhadovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám