Hlavní obsah

Španělské letiště duchů koupili za pakatel Číňané

Novinky, tov

Letiště Ciudad Real jižně od Madridu koupilo v aukci sdružení čínských investorů za 10 tisíc eur (270 tisíc korun). To je sto tisíckrát méně, než ho stálo postavit, uvedl server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Španělské letiště Ciudad Real

Článek

Letiště se nachází 235 kilometrů jižně od hlavního města Španělska a mělo být alternativou k madridskému letišti Barajas. Vybudovat ho stálo více než miliardu eur (27 miliard korun).

Projekt se uskutečnil v době stavebního boomu, živeného úvěry od bank. Letiště s kapacitou odbavení 2,5 miliónu cestujících ročně bylo otevřené v roce 2008, kvůli nezájmu leteckých společností ale zkrachovalo a v roce 2012 zavřelo.

Jediným zájemcem v aukci bylo právě konsorcium Tzaneen International, které chce podle vlastních slov u letiště udělat bránu čínským firmám do Evropy. Do zprovoznění letiště plánuje investovat 60 - 100 miliónů eur (až 2,7 miliardy korun)

Španělský list El País upozornil, že výsledek aukce může být anulován pouze v případě, že by jiný zájemce byl ochoten zaplatit 28 miliónů eur (757 miliónů korun) do letošního září.

Ciudad Real není jediné „letiště duchů“ z časů stavební horečky. Podobný osud zažilo i letiště Castellón  na východě země. To otevřelo v roce 2011, ale dosud z něj startovalo pouze  letadlo s fotbalovým klubem Villarreal, který letiště sponzoruje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám