Hlavní obsah

V Řecku se otevřely banky, burza zůstává odstavená

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecké banky se po třech týdnech znovu otevřely, výběry peněz z účtů jsou však nadále omezené. Mimo provoz stále zůstává řecká akciová burza. Od pondělí se v Řecku zvýšila DPH, uprostřed sezóny to pocítí i turisté například na cenách potravin a dopravy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Řecku po třech týdnech znovu otevřeli bankyVideo: Reuters

 
Článek

Řekové od časného pondělního rána čekali ve frontách na otevření bank, o kterém vláda rozhodla v sobotu.  Výběry z účtů jsou ale stále omezené. Dosavadní denní limit 60 eur (zhruba 1600 Kč) vládní dekret pouze nahradil týdenním limitem 420 eur.

Částka je sice stejná, ale možnost výběru větší peněžní sumy najednou může Řekům usnadnit život. Navíc například mnozí penzisté platební karty nemají a dosud vybírali jen na vybraných pobočkách. Uvolněny byly také platby za lékařskou péči nebo studium v zahraničí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Řekové čekají na obsloužení na pobočce Alpha Bank v Aténách

Řecký akciový trh v pondělí navzdory obnovení provozu bank zůstane uzavřený. Uvedla to mluvčí aténské burzy. Řecká vláda banky spolu s burzou zavřela 29. června, aby zabránila kolapsu finančního systému.

„Tento dekret nám dnes neumožňuje otevřít," řekla agentuře Reuters mluvčí burzy. Nevyloučila však, že by se na řeckém akciovém trhu mohlo během tohoto týdne začít obchodovat.

Atény se minulý týden s eurozónou předběžně dohodly na nové finanční pomoci v objemu až 86 miliard eur podmíněné ekonomickými reformami a úspornými opatřeními. [celá zpráva]

V zemi podraží

V pondělí mají zároveň do Řecka dorazit první evropské peníze v podobě tříměsíčního překlenovacího úvěru ze staršího stabilizačního mechanismu Evropské unie. Pomoc ve výši sedmi miliard eur ale rychle spolkne splátka Evropské centrální bance (ECB) i vrácení částky, kterou Řecko dluží Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF).

Se začátkem týdne rovněž Řecko začalo s bolestnými změnami sazeb daně z přidané hodnoty. Zvýší se sazba pro energie i potraviny, dopravu, veřejné stravování a celé poměrně široké spektrum dalšího zboží a služeb. Uprostřed letní sezóny to pocítí i turisté.

Vláda očekává, že zvýšení DPH obohatí státní pokladnu letos o 795 miliónů eur, od příštího roku pak o 2,4 miliardy. Otázkou je, jak se v zemi, která má bohaté zkušenosti s daňovými úniky, zvýšení daně promítne do cen pro spotřebitele.

Atény musejí  v pondělí také předložit první návrh modernizace státní správy, jejíž těžkopádnost je překážkou prosazování reforem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám