Hlavní obsah

Tsipras v Řecku hájil dohodu s eurozónou, zároveň ale řekl, že v ni nevěří

– Atény

Řecký premiér Alexis Tsipras v úterním televizním rozhovoru hájil pondělní dohodu uzavřenou s eurozónou. Jak nicméně dodal, nevěří v ni a podepsal ji kvůli tomu, aby se vyhnul katastrofě, ke které by mohlo v zadlužené zemi dojít. Dohoda je podle Tsiprase velmi tvrdá, nicméně byl to jediný způsob, jak zajistit, aby Řecko zůstalo v eurozóně. Opřel se i do věřitelů, uvedl, že se prý chtěli Řecku mstít.

Foto: Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

"Beru plnou zodpovědnost za chyby, které jsem učinil, a za to, že jsem se podepsal pod dokument, kterému nevěřím," prohlásil Tsipras v rozhovoru s řeckou státní televizí ERT. Jak nicméně dodal, jeho povinností je, aby byl dokument v Řecku přijat.

Klíčové reformy by měl ve středu schvalovat řecký parlament, ve kterém premiér právě kvůli uzavření dohody čelí vzpouře některých poslanců ze své vládní strany.

"Nebyl byl to jednoduchý úkol pro nikoho... Snažil jsem se dělat, co bylo v mých silách pro to, abych získal všechno, co jsem mohl," uvedl Tsipras o jednáních v Bruselu.

Řecký premiér rovněž prohlásil, že nemá v plánu rezignovat. "Neuteču před svou zodpovědností. Mám zodpovědnost zajistit, aby banky nezkrachovaly a lidé neztratili své úspory," dodal. Zdůraznil, že v Řecku je nyní potřeba bojovat s korupcí a daňovými úniky.

Těsná většina Řeků dohodu vítá

Podle úterního průzkumu agentury Kapa Research pro deník To Vima se 51,5 procent Řeků domnívá, že dohoda uzavřená s eurozónou je pozitivní. Celkem 72 procent respondentů pak uvedlo, že nebyla jiná alternativa, než se s věřiteli dohodnout, 70,1 procent jich pak prohlásilo, že by parlament dohodu měl schválit.

Průzkum rovněž ukázal, že 58,8 procent respondentů nahlíží pozitivně na premiéra Tsiprase, který dohodu v Bruselu dojednal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám