Hlavní obsah

A jaký je výsledek? Otrávená Evropa a ztělesnění německé krutosti, píší v Německu

Německé deníky Handelsblatt a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) se v komentářích k pondělní dohodě eurozóny s předluženým Řeckem věnují kritice, kterou si Berlín za svou neústupnost vysloužil. Upozorňují přitom, že Jihoevropané nemohou německému ministrovi financí Wolfgangu Schäublemu přijít na jméno. Süddeutsche Zeitung kritizoval atmosféru, která vyjednávání provázela. Výsledkem je otrávená Evropa.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Plakáty v Aténách přirovnávají německého ministra financí k Hitlerovi

Článek

Hamburger Abendblatt předpovídá krach dohody a pokračování dluhového chaosu.

„Věřitelé a Řecko se dohodli. Přesto se ale někdo vrátil domů jako zpráskaný pes: premiér Alexis Tsipras,“ napsal Handelsblatt s tím, že tentokrát mu tvrdí a neústupní věřitelé nadiktovali přísné podmínky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výsledkem dohody je podle listu také to, že za zastánce nejtvrdšího postoje bylo označeno Německo zosobněné ministrem financí Wolfgangem Schäublem, který je považován za finančního jestřába. Handelsblatt upozornil na to, že Německo je přirovnáváno ke zlému policistovi, a například magazín The Economist označil Schäubleho za ztělesnění německé krutosti.

Schäubleho postoji k řešení řecké předluženosti se věnuje také Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Jeho návrhy pořádně zvyšovaly tlak v kotli. Přinejmenším Němci ale jeho roli zlosyna vnímají dobře,“ uvedl list. „V očích mnoha Jihoevropanů se však s konečnou platností stal ďábelským Němcem – necitlivým, tvrdým, nekompromisním,“ dodal deník FAZ.

V Aténách se v ulicích objevily plakáty, které Schäubleho zobrazují s knírkem a označují ho na „neonacisitického zločince“. Německo je největším věřitelem Řecka.

Foto: David Ryneš, Novinky

Komu dluží Řecko

Deník Süddeutsche Zeitung je toho názoru, že spory o řešení dluhové krize svými urážkami, hysterií a nezodpovědností otrávily Evropu. „Navzdory dosažení jednoty není žádný důvod na kamarádíčkování,“ napsal deník.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko odmítá garantovat půjčky Řecku

Česká republika odmítá garantovat případnou půjčku Řecku a ani Řecku žádnou přímou půjčku neposkytne. Uvedli to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr...

Výběr článků

Načítám