Hlavní obsah

Airbus otestoval letadlo na baterky přeletem přes kanál La Manche

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prototyp elektřinou poháněného letadla E-Fan společnosti Airbus při pátečním testovacím letu úspěšně překonal kanál La Manche mezi Francií a Británií. Trasu o délce 68 kilometrů urazil za 40 minut. Informoval o tom server BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Airbus na elektrický pohon odstartoval k přeletu přes kanál La MancheVideo: Reuters

 
Článek

Letadlo dopoledne odstartovalo z letiště Lydd v hrabství Kent a přistálo ve francouzském přístavním městě Calais. Kopírovalo tak první slavný přelet kanálu La Manche, který v roce 1909 uskutečnil francouzský pilot Louis Blériot.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Pilot Didier Esteyne se raduje po přeletu přes kanál La Manche s prototypem letadla Airbus E-Fan na elektrický pohon.

Airbus model E-Fan s nulovými emisemi oxidu uhličitého představil na letošním aerosalónu u Paříže. Dvousedadlový stroj má pohon na baterie, které piloti mohou nabít během hodiny, a na trhu by se mohl objevit v roce 2017.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

E-Fan od Airbusu při letu

O prvenství v přeletu přes kanál La Manche v letadle na elektrický pohon nicméně Airbus připravil francouzský letec Hugues Duval. Ten se strojem Cri-Cri bez větší publicity přeletěl z Calais do Anglie a zpět již ve čtvrtek večer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám