Hlavní obsah

MMF snížil vyhlídky růstu světové ekonomiky

Růst světové ekonomiky letos kvůli útlumu v Severní Americe z počátku roku mírně zpomalí na 3,3 procenta z loňského tempa 3,4 procenta, příští rok by měl ale oživit na 3,8 procenta. Předpovídá to Mezinárodní měnový fond (MMF) v aktualizaci svého jarního výhledu. Snížil tak odhad pro letošek z původních 3,5 procenta.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

Celkově vyhlídky jsou ale i přes řeckou krizi a prudké otřesy na čínských burzách nadále příznivé, konstatoval fond.

Kvůli neočekávanému poklesu americké ekonomiky v důsledku řady dočasných faktorů se globální růst v prvním čtvrtletí zpomalil na 2,2 procenta, což bylo výrazně pod dubnovým tříprocentním odhadem MMF.

Mimo Severní Ameriku se ale pozitivní a nepříznivý vývoj zhruba vyrovnaly, uvedl fond. Vyspělé země jako celek budou dál postupně zrychlovat růst, kdežto v mladých tržních ekonomikách světa bude pokračovat mírné zpomalování.

Na světovou ekonomiku podle fondu stále působí příznivé faktory v podobě nižších cen komodit, především ropy, uvolněné měnové politiky a zlepšené důvěry mezi spotřebiteli a na trhu práce.

Řecko pro svět není problém, Čína by mohla být 

Co se týká nejaktuálnějších zdrojů rizikového vývoje, tedy krize v Řecku a propadu akcií v Číně, ty podle fondu celkový výhled globální ekonomiky zatím nezměnily a mohly by maximálně vést jen k mírnému zpomalení růstu v tomto roce.

"Vývoj v Řecku dosud nevedl k žádné významnější nákaze. Včasné kroky by měly pomoci případná rizika zvládnout," uvedl MMF. Hlavní ekonom fondu Olivier Blanchard konstatoval, že Řecko je malou částečkou světové ekonomiky a jeho případný odchod z eurozóny by neměl mít na zbytek světa větší dopad. Dodal ale, že podobné krize by se mohly stát i jiným zemím, které nahromadily vysoké dluhy.

To, že za poslední měsíc ztratily čínské akcie po předešlém dlouhém vzestupu přes 30 procent, podle MMF naznačuje, že druhá největší světová ekonomika po USA by mohla ve svém přechodu k růstu založenému na domácí spotřebě narazit na větší potíže, než se čekalo.

MMF obecně upozornil na to, že prudké pohyby na finančních trzích a trvalejší cenové posuny by mohly být jedním z hlavních faktorů, které by jeho předpovědi narušily.

Rusko by za rok mělo vybřednout z recese

Pro vyspělé ekonomiky počítá MMF letos se zrychlením růstu na 2,1 procenta z loňského tempa 1,8 procenta a v příštím roce čeká další posílení na 2,4 procenta. Spojené státy ale porostou letos jen o 2,5 procenta namísto dubnového odhadu 3,1 procenta, napřesrok by už ale měly dosáhnout tříprocentního tempa.

V eurozóně letos čeká MMF růst o 1,5 procenta, příští rok o 1,7 procenta. Prognózu pro Česko fond samostatně neudává. V Německu, které je naším největším obchodním partnerem, čeká letos růst HDP o 1,6 procenta a příští rok o desetinu procentního bodu více.

Rozvíjející se ekonomiky letos celkově zmírní růst na 4,2 procenta z loňských 4,6 procenta, v roce 2016 by měly oživit tempo na 4,7 procenta. MMF proti dubnu zlepšil odhad pro Rusko (letos –3,4, příští rok 0,2), zhoršil jej ale pro Latinskou Ameriku a Blízký východ.

Reklama

Výběr článků

Načítám