Hlavní obsah

Úspory nás dostaly na kolena, nedá se to už vydržet, řekl řecký premiér europoslancům

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úsporné programy za posledních pět let dostaly zemi na kolena, Řekové jsou na hranici toho, co vydrží, řekl v Evropském parlamentu premiér Alexis Tsipras. Země podle něj potřebuje důvěryhodné reformy, které nezpůsobí další krizi, ale podpoří podnikání a sníží nezaměstnanost.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras v europarlamentu ve Štrasburku

Článek

„V žádné zemi nebyly reformy tak tvrdé. Byli jsme laboratoří úspor, nezaměstnanost se zvýšila, stejně jako dluh, který činí 180 procent HDP,” prohlásil Tsipras.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dodal, že jeho vláda je u moci pět měsíců, ale současný pat je důsledkem vývoje za posledních pět let a záchranných programů, které zemi nepomohly. Naopak ji dostaly na pokraj toho, co mohou vydržet penzisté a střední třída.

Záchranné balíky se k Řekům vůbec nedostaly

„Většina Řeků má pocit, že nemají na výběr, chtějí, aby tato patová situace skončila. Požadují dohodu s našimi sousedy, ale takovou dohodu, která nám ukáže, že tato krize končí, že je světlo na konci tunelu a reformy budou důvěryhodné,” dodal Tsipras.

Země podle něj potřebuje důvěryhodné reformy, které nepřinesou další recesi, pomohou bojovat s nezaměstnaností a podporovat podnikání. Program reforem musí být přijatelný pro veřejnost, dodal.

„Peníze, které jsme dostali, zachraňovaly řecké a evropské banky, ale nikdy se nedostaly až k řadovým Řekům,” řekl Tsipras.

Obvinil i chamtivé řecké úředníky

Řecký premiér před europoslanci velmi ostře kritizoval předchozí vlády.

„Nechci říci, že za problémy Řecka mohou zlí cizinci. Řecko stojí na prahu bankrotu, protože mnoho let řecké vlády vytvářely klientelistické prostředí, posilovaly korupci, vytvářely a hýčkaly spojení mezi politikou a ekonomikou. Reformy nezlepšily výběr daní, nakonec se zhroutily kvůli příliš chamtivým úředníkům řeckého státu, kvůli spojení mezi vládou, oligarchy a bankami. Lidé v zodpovědných funkcích pracovali ve svůj prospěch,” řekl.

Tsipras také prohlásil, že Řekové „nechtějí hodit další břemeno na evropské daňové poplatníky”. Za to se mu dostalo od europoslanců potlesku.

„Přicházím se silným mandátem od řeckého lidu. Nechci s Evropou bojovat, ale musíme se tváří v tvář postavit novým reformám a změnit pravidla, která nás dostala na kolena. Dějiny Evropy jsou dějiny konfliktů, ale konfliktů, které vedly ke kompromisu. Evropu nesmíme rozdělit, je na nás najít konstruktivní kompromis, věřím, že se nám to v následujících dnech podaří,” ukončil projev v Evropském parlamentu šéf řecké vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

ECB: K řeckým bankám štědří nebudeme

Evropská centrální banka (ECB) zchladila naděje Řeků na brzké otevření tamních finančních institucí. Varuje, že program nouzového financování bank (ELA) nemůže...

Výběr článků

Načítám