Hlavní obsah

Juncker: Máme plán B, Unie je na Grexit připravená

Novinky, tov

Evropská unie je při jednání s Aténami připravená i na možnost, že zadlužené Řecko opustí společnou evropskou měnu. Řekl to předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Evropští činitelé podle něj počítají se všemi eventualitami, informovala agentura AP.

Foto: Yves Herman, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

"Komise je připravená na všechno. Máme podrobný scénář pro Grexit, vypracovaný do detailů,“ řekl Juncker po úterním mimořádném summitu eurozóny. Atény mají podle něj předložit do čtvrtka podrobný plán reforem, které by mohly být základem pro nový záchranný program. [celá zpráva]

Že Juncker na summitu oznámil, že se Komise připravuje i na "plán B", tedy řecký odchod z eurozóny, potvrdil v noci na středu novinářům i slovenský premiér Robert Fico. Ten je ohledně možnosti dohody v příštích pěti dnech „otevřeně pesimistický”. Nedělní řecké referendum podle Fica celou situaci výrazně zkomplikovalo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Juncker podle AP nicméně také prohlásil, že by osobně dal přednost scénáři „jak se vyrovnat s problémem udržení Řecka v eurozóně,“ pokud by země potřebovala humanitární pomoc.

Foto: David Ryneš, Novinky

Komu dluží Řecko

Francie: Nad Řeckem se vznáší hrozba katastrofy 

Šéf francouzské centrální banky Christian Noyer ve středu prohlásil, že stále věří v možnost se s Řeckem dohodnout. Čas podle něj ale rychle utíká, a pokud se řešení nenajde, hrozí zemi hospodářská katastrofa.

Noyer, který je také členem Výkonné rady Evropské centrální banky (ECB), upozornil v rozhovoru pro stanici Europe 1, že pokud bude zřejmé, že dohoda mezi Aténami a věřiteli není reálná, bude muset ECB ukončit nouzové financování řeckých bank.

V neděli se kvůli řešení řecké krize mimořádně sejde summit celé evropské osmadvacítky.

Podle Noyera je právě neděle zlomovým dnem: pokud se do té doby nepodaří pro zadlužené Řecko najít schůdné řešení, přijde podle něj katastrofa. Tu by mohlo způsobit už jen to, že ECB ukončí nouzové financování řeckých bank z programu ELA, které nyní drží řecké finanční ústavy nad vodou.

"Naše pravidla nás zavazují, abychom (nouzový program ELA) ukončili ve chvíli, kdy už neexistují vyhlídky na politickou dohodu," řekl.

Tsipras v europarlamentu

Podle ČTK by mělo Řecko oficiální žádost o nový program finanční podpory předložit už ve středu.

Řecký premiér Alexis Tsipras dopoledne vystoupí v Evropském parlamentu a čekají se od něj podrobnosti nových návrhů jeho vlády. Ministři financí zemí eurozóny by poté měli v rámci telekonference o těchto návrzích diskutovat.

Konečné rozhodnutí o Řecku má padnout v neděli na dalším mimořádném summitu EU, řekl předseda vrcholných jednání zemí Evropské unie Donald Tusk. Vyloučit "černý scénář", který by dopadl na celou osmadvacítku, podle něj nelze.

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi lídry eurozóny ujistil, že jeho instituce udrží řecké banky do nedělního summitu nad vodou.

Reklama

Související články

ECB: K řeckým bankám štědří nebudeme

Evropská centrální banka (ECB) zchladila naděje Řeků na brzké otevření tamních finančních institucí. Varuje, že program nouzového financování bank (ELA) nemůže...

Výběr článků

Načítám