Hlavní obsah

Sliby řecké vlády se drolí, banky zůstanou zavřené

Atény

Náměstek ministra pro reformu státní správy Jorgos Katrugalos v úterý v řeckém rozhlasu připustil, že je nepravděpodobné, že by se řecké banky otevřely tento týden. Řecký kabinet přitom opakovaně ujišťoval občany, že se banky otevřou, nejdříve uváděl 6. července, poté termín posunul o dva dny a nakonec uvedl, že k tomu dojde, až se podaří uzavřít dohodu s mezinárodními věřiteli.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Pobočka banky Eurobank v řecké Soluni

Článek

Katrugalos upozornil, že pro otevření bank je nutné přijmout příslušná administrativní rozhodnutí, což se zatím nestalo.

"To asi nebude technicky možné tento týden," řekl.

Banky se zavřely před více než týdnem po ohlášení referenda o dalším vyjednávání s eurozónou, když už masívní výběr vkladů ze strany obyvatel překročil únosnou mez. Výběr peněz byl omezen na 60 eur (zhruba 1600 Kč) denně a pro důchodce na 120 eur týdně.

Řecká vláda v souvislosti s tím, že nebyla schopná dohodnout se s mezinárodními věřiteli na zahraniční finanční pomoci, rozhodla, že všechny řecké banky zůstanou od 29. června do 6. července zavřeny. Poté toto opatření prodloužila do středy 8. července. Později uvedla, že banky se znovu otevřou, jakmile se zemi podaří uzavřít dohodu s mezinárodními věřiteli.

Řecké banky jsou závislé na financování z nouzového programu a právě neochota Evropské centrální banky (ECB) zvýšit objem programu přiměla Atény před týdnem k jejich uzavření. ECB v pondělí odmítla v tomto ohledu cokoli měnit a na další její případné rozhodnutí je potřeba čekat do středy, kdy opět zasedá její vedení.

Reklama

Související témata:

Související články

Řecké banky zůstávají nadále zavřené

Řecké banky zůstanou zavřené nejen v úterý, ale také ve středu, podle jednoho ze zdrojů agentury Reuters ale zůstanou banky zavřené nejméně do konce tohoto...

Výběr článků

Načítám