Hlavní obsah

Řecké firmy přestaly platit českým dodavatelům, hrozí ztráty za miliardu

Novinky, tov

Krize v Řecku komplikuje situaci českým vývozcům. V současné době je ohrožena více než miliarda korun jejich pohledávek. Vývozci raději hledají jiné trhy. Řecké firmy měly podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) problémy s placením již dříve, nyní prakticky neplatí vůbec.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Z analýzy asociace vyplývá, že problémy Řecka s placením česká ekonomika jako celek významněji nepocítí, pro konkrétní firmy je to ale problém.

„Vzájemný obchod mezi našimi a řeckými podnikateli v celkové výši není pro naši ekonomiku nikterak mimořádný, přesto musíme vnímat více než miliardu nezaplacených pohledávek od řeckých obchodních partnerů. Jedná se zcela jednoznačně o vysoce ohrožené platby, a to i přesto, že byly v různých formách garantovány tamními bankami,“ uvedl předseda asociace Karel Havlíček.

„Naši podnikatelé v tuto chvíli nejenže (do Řecka) nedodávají, ale ani neinkasují za dávno dodané zboží. Je třeba natvrdo říci, že řecké firmy neplatily ani v minulosti dobře a nyní je prakticky nemožné obdržet jakoukoliv platbu,“ dodává.

Do Řecka se z Česka vyvážejí nejvíce dopravní prostředky a zboží z oblasti informačních a komunikačních technologií.

Exporty českých podnikatelů do Řecka podle analýzy nedosahují ani čtvrt procenta celkových exportů, téměř jisté výpadky dodávek tedy nebudou mít na celkovou ekonomiku prakticky žádný dopad. Pro ilustraci, do Maďarska vyveze Česko ve finančním vyjádření patnáctinásobně více.

Cestovky panikařit nemusejí

Panice podle studie nemusí kvůli Řecku podléhat ani dovozci. Pro celkovou ekonomiku je dovoz z Řecka opět zanedbatelný, například z Německa se doveze ve finančním objemu 158krát více. Prudce ale roste meziročně objem dovezených léčiv, a to o plných 120 procent, dlouhodobě jsou klíčovým zbožím potraviny, zejména ovoce a zelenina.

„I když nejsou naši importéři, na rozdíl od exportérů do Řecka, bezprostředně ohroženi finančně, dochází ke zpomalování dodávek z řecké strany. Případné zhoršování pozice Řecka nebo i přechod k vlastní měně by pro naše importéry mohl znamenat zajímavé obchodní příležitosti, neboť by pravděpodobně došlo ke snížení cen vlivem oslabení nové řecké měny,” uvádí analýza.

„V tuto chvíli zájem o cestování do Řecka neopadá, pokud Řekové budu schopni zajistit i základní obslužné služby, jako je lékařská péče, chod lékáren a běžný turistický servis, není mezi cestovními kancelářemi důvod k větší nervozitě, tím spíše, že ceny se nyní v Řecku spíše snižují a případný přechod k nové měně by ceny zájezdů ještě snížil,” uvedla asociace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám