Hlavní obsah

Hotelům v Řecku docházejí potraviny, lékárnám léky

Novinky, ČTK, tov, jz

Kvůli zavřeným bankám a omezenému pohybu kapitálu začínají mít řecké lékárny, restaurace a hotely problémy se zásobováním. Supermarkety a benzínky potíže nehlásí, také se ale obávají dalších dní. Kdy banky opět otevřou, nikdo přesně neví.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Graffiti na zdi domu v Aténách představuje znak eura v krvácejících rukou.

Článek

„Velké hotelové řetězce mají zásoby potravin zhruba na deset dnů. Pokud se mezitím něco nevyřeší, nastanou problémy,“ řekl německému deníku Handelsblatt Athanassios Kelemis, generální ředitel německo-řecké obchodní komory.

Kelemis varoval, že ve velmi krátké době dojdou středně velkým podnikům peníze. „Evropa a Řecko musí najít nějaké řešení,“ říká.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zatímco převody peněz mezi řeckými bankami fungují běžně, problém je s platbami do zahraničí. „Úplné podrobnosti k tomu zveřejněny nebyly, ale mohou být placeny převody do zahraničí jen za účelem zahraničního obchodu. Převody navíc schvaluje ministerstvo financí, takže tam může vznikat určité prodlení. Musí třeba hlídat, zda se nedělají nějaké podvody s falešnými fakturami a podobně,” řekl Novinkám analytik Era Jan Bureš.

Problémy se zásobováním mají už lékárny, píše BBC. „Například když pacient přijde s žádostí o sedm balení konkrétního léku, mohou se objednat jen dvě,“ řekla deníku zákaznice lékárny.

„Vládní restriktivní pravidla povolují lékárnám mít jen omezené množství zásob, vysvětluje. A zoufalá finanční situace znamená, že mají problémy koupit si i to malé množství, co mohou. Denní dodávky léků se smrskly na jednu igelitovou tašku naplněnou krabičkami. A v zásuvkách a vitrínách zůstává prázdno, popisuje situaci BBC.

Nemají čím platit

Řecký deník Kathimerini už v pátek napsal, že provozovatelé restaurací a hotelů zejména na ostrovech navíc začínají mít problémy se zásobováním, protože nejsou schopni platit zahraničním dodavatelům.

Obchodní komora Kykladských ostrovů podle Kathimerini kvůli hrozícím výpadkům zásobování adresovala vládě oficiální dopis, ve kterém varuje před zavíráním podniků. Uvedla také, že hotely a restaurace prý mají problémy zejména s objednávkami potravin a nápojů.

Banky zůstanou zavřené minimálně do středy. [celá zpráva]

Jak ale upozorňují ekonomové, pokud mají opět otevřít, budou potřebovat hotovost v eurech od Evropské centrální banky (ECB). Ta před referendem pomoc s likviditou pro řecké banky pravidelně navyšovala, nyní ji ale drží na stejné úrovni, což by na větší výběry vyděšených Řeků nestačilo. Řecké Ne v referendu přitom podle dřívějších prohlášení ECB cestu k pomoci neusnadňuje. Atény by naopak měly správně 20. července ECB splatit 3,5 miliardy eur.

Benzínu je dost

Na rozdíl od bankomatů, které neustále obléhají dlouhé řady lidí (vybrat mohou denně jen 60 eur), se u benzínek fronty netvoří. Pumpařka Tonia Tserkakisová potvrzuje, že obchody prudce klesly. A ta hrstka zákazníků, kteří přijdou, platí v hotovosti. Na rozdíl od lékáren tu ale s dodávkami benzínu žádné problémy nemají.

"Zatím, pokud víme, je pohonných hmot dost," řekla. "Zatím s nimi není problém, ale nevíme, co bude v nejbližší budoucnosti," dodala.

V řeckém přístavu Pireus jsou zatím pulty supermarketů a kaváren plné zboží, píše BBC. Manažer supermarketu ve městě, který si nepřál být jmenován, potvrdil, že minulý týden vzrostl počet zákazníků, ale od nedělního referenda se prodej vrátil na obvyklou úroveň. A není problém zajistit pro obchod dostatečné množství zásob, dodal.

„Jídlo tedy nedochází – alespoň ne tady a teď. Co se ale viditelně mění k horšímu, je nálada lidí. Ulice se vyprazdňují a lidé čekají, co jim přinesou nadcházející hodiny. V posledních letech utahování opasků Řekové dokázali, že mají dostatek trpělivosti. Ale nyní jim její zásoby viditelně docházejí,“ uzavírá BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám