Hlavní obsah

Řecké banky zůstávají nadále zavřené

Řecké banky zůstanou zavřené nejen v úterý, ale také ve středu, podle jednoho ze zdrojů agentury Reuters ale zůstanou banky zavřené nejméně do konce tohoto týdne. Řekové tak budou moci nadále vybírat peníze pouze z bankomatů. Denní limit pro jednu kartu zůstává ve výši 60 euro (zhruba 1600 Kč). O situaci Řecka, kterému stále hrozí bankrot, budou v úterý jednat ministři financí eurozóny.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Řekům se banky neotevřeou ani v následujících dvou dnech.

Článek

Vláda premiéra Alexise Tsiprase rozhodla minulou neděli, že se banky uzavřou od 29. června do 6. července. Učinila tak poté, co Evropská centrální banka (ECB) odmítla řeckým bankám zvýšit objem nouzového financování.

ECB se v pondělí rozhodla znovu ponechat objem nouzového financování řeckých bank beze změny na zhruba 89 miliardách eur (2,4 biliónu korun). Zároveň zpřísnila podmínky pro záruky požadované od řeckých bank za úvěry z ELA.

Řecké banky jsou nyní na financování z nouzového programu ELA závislé. Pokud by byl tento tok peněz přerušen, peníze by Řecku došly už tento týden a Tsiprasova vláda by neměla jak doplnit kapitál. Nastal by chaos a odchod z eurozóny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám