Hlavní obsah

Atény budou požadovat hlavně odklad úsporných opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko bude od mezinárodních věřitelů žádat především odklad úsporných opatření. S protinávrhy věřitelským institucím, které budou zřejmě kontroverzní, v úterý letí do Bruselu řecký premiér Alexis Tsipras. Atény budou například dále usilovat o daňové výhody pro své ostrovy. Vyplývá to z informací řeckých médií.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

Řecký list To Vima se zmínil o deseti bodech zahrnujících změny v červnovém návrhu dohody věřitelů, který byl v referendu odmítnut. Patří mezi ně to, že Řecko nepřijde o 30procentní úlevu z daně z přidaného hodnoty pro řecké ostrovy a nezavede 100procentní daňovou zálohu u podniků.

Atény také požadují nejrůznější odklady zejména ve škrtech ve výdajích na obranu až od roku 2016 nebo v rušení výhod pro zemědělce například v podobě slev na paliva. V pozvolnějším tempu také chce řecká vláda provádět reformu systému sociálního pojištění a důchodového systému. Chce rovněž obnovit zrušený systém kolektivních smluv.

Jde z valné části o témata, u nichž věřitelské instituce požadovaly ústupky v rámci reformy řecké ekonomiky.

V Bruselu bude v úterý nejprve jednat euroskupina, tedy ministři financí zemí platících eurem, v přítomnosti nového řeckého ministra financí Euklidise Tsakalotose. Od 18:00 se pak bude konat mimořádný summit zemí eurozóny, na kterém své požadavky přednese Tsipras.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám