Hlavní obsah

Tusk: Ani řecké „Ne” Aténám nezavře cestu k vyjednávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie by se měla vyvarovat dramatických poselství v případě řeckého „Ne” v nedělním referendu, které Aténám dveře k eurozóně ani k dalším jednáním neuzavře. V rozhovoru pro internetový deník Politico to v pátek prohlásil předseda Evropské rady Donald Tusk.

Foto: Adam Stepien/Agencja Gazeta, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

Řecké "Ne" samozřejmě omezí prostor pro jednání o finančním přežití země. "Ale chci upozornit, že po odmítavém rozhodnutí určitě nepotřebujeme žádné dramatické poselství," dodal Tusk. Nechal tak otevřenou možnost k obnově jednání s Aténami. Souhlasný výsledek by ale podle Tuska "otevřel novou kapitolu v jednáních, možná slibnější než předtím."

"Naším hlavním cílem je udržet eurozónu jednotnou, a je naprosto jasné, že referendum není o setrvání v eurozóně," řekl. "Prvním cílem je obnovit důvěru s Řeckem," dodal.

Podle Tuska "nejde o černobílou záležitost". Možná prý největší chybou byla hra na vzájemné obviňování z chyb mezi věřiteli a Řeckem. "Nikdo tu není svatý," uzavřel.

V nedělním referendu se mají řečtí voliči vyjádřit k otázce, zda přijímají návrh reforem a úsporných opatření předkládaných mezinárodními věřiteli. Vláda premiéra Alexise Tsiprase občanům doporučila, aby hlasovali "Ne", tedy proti návrhu věřitelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Před nedělním referendem je Řecko rozdělené

Před klíčovým nedělním referendem v Řecku přibývá příznivců záchranného plánu, který navrhovali mezinárodní věřitelé. V nejnovějším průzkumu se tábor těch, kdo...

Výběr článků

Načítám