Hlavní obsah

Koruna je k euru nejsilnější od intervence v listopadu 2013

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká koruna v pátek odpoledne posílila vůči evropské měně na 27,10 CZK/EUR a je nejsilnější od intervence České národní banky (ČNB) v listopadu 2013. Blíží se tak hranice, kterou je ČNB připravená bránit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Za pátečním posílením koruny nestojí podle analytiků žádná aktuálně zveřejněná data nebo události a víceméně se jedná o shodu náhod. Podle agentury Reuters způsobilo  posilování kurzu koruny několik větších obchodních příkazů z Londýna.

„Od poloviny června se koruna pohybovala kolem úrovně 27,20 Kč/EUR, a to především díky lepším datům z domácí ekonomiky. Dnešní posílení tak lze vysvětlit hlavně nižší likviditou díky zavřeným trhům v USA v kombinaci s pokusem části trhu otestovat, jak blízko hranici 27 Kč/EUR nechá ještě ČNB korunu posílit bez odezvy,” řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Svoji roli může podle něj sehrát i nedělní řecké referendum. „Co je podle mě klíčové, že ČNB korunu pod 27 Kč/EUR nepustí a nejpozději v příštím týdnu se vrátíme zpět k hladině 27,20 Kč/EUR a výše,” dodal Novák.

Při jakém kurzu začne ČNB intervenovat, není jasné. Na poslední tiskové konferenci pouze uvedla, že "bude bránit přílišnému posílení kurzu koruny pod úroveň 27 korun za euro".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám