Hlavní obsah

Řecko nemůže tisknout drachmy, zničilo všechny matrice

Atény

Řecko není schopné tisknout drachmy, protože v minulosti nechalo zničit všechny své tiskové desky. Uvedl to ve čtvrtek podle agentury AFP řecký ministr financí Janis Varufakis. Otázka, jak se bude jiná měna tisknout, je podle něj ale stejně zbytečná, protože země si „ze všech sil” přeje zůstat v eurozóně.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Nemáme kapacity" tisknout drachmy, uvedl Varufakis ve vysílání australské rozhlasové stanice ABC. V roce 2000, tedy rok předtím, než země vstoupila do eurozóny, "bylo jedním z opatření, která jsme přijali, zbavit se všech našich lisů".

Podle britského listu The Telegraph se nyní obecně předpokládá, že kdyby řecká vláda chtěla začít opět tisknout drachmu, obrátila by se na britskou tiskárnu cenin De La Rue, která je největším nevládním výrobcem bankovek na světě.

Mluvčí tiskárny, která tiskne národní měny pro zhruba 150 zemí světa, ale tento týden v pondělí odmítl věc komentovat.

Podle britského listu nepatří tisk měny mezi jednoduché procesy. Je třeba objednat papír či dohlédnout na bezpečné dodání bankovek. Než se smlouva na tištění měny začne realizovat, trvá to údajně zhruba šest měsíců.

Varufakis tvrdí, že země si přeje zůstat v eurozóně, proto je zbytečné řešit, jak se případně bude tisknout jiná měna. Řecká centrální banka v červnu uvedla, že pokud se země nedohodne s věřiteli, bude to znamenat bankrot a odchod s eurozóny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám