Hlavní obsah

BP zaplatí za ropnou havárii v Mexickém zálivu téměř půl biliónu korun

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britská ropná společnost BP se dohodla s americkými úřady, že zaplatí 18,7 miliardy dolarů (460 miliard korun) za urovnání škod způsobených při havárii z roku 2010 únikem ropy do vod Mexického zálivu. Informoval o tom server BBC.

Článek

Po výbuchu ropné plošiny Deepwater Horizon unikly do Mexického zálivu stovky miliónů litrů ropy. Šlo o jednu z nejhorších ekologických katastrof v historii USA. Zasaženy byly státy Florida, Alabama, Mississippi a Louisiana.

Právě mezi tyto státy má být rozdělena většina peněz. Pokryjí se jimi náklady na likvidaci následků havárie, napsal The Washington Post.

Podle amerického ministerstva spravedlnosti jde o největší dohodu o urovnání, jaká byla s jednotlivým podnikem v USA kdy uzavřena.

BP již dříve za odškodné a likvidaci havárie zaplatila přes 28 miliard dolarů. Ještě před posledním rozhodnutím vyčíslila celkové odhadované náklady katastrofy na 43 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám