Hlavní obsah

Stále víc Řeků je pro přijetí podmínek věřitelů. Když zvítězí „ano“, vláda zváží demisi

Řecký ministr financí Janis Varufakis odstoupí z funkce, pokud voliči v nedělním referendu přijmou podmínky pomoci mezinárodních věřitelů. Varufakis to ve čtvrtek řekl televizi Bloomberg TV. Podle ministra je možné, že v takovém případě podá demisi celá vláda. Průzkumy přitom naznačují, že hlasování bude vyrovnané.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Řečtina může být pro pozorovatele matoucí. Nai znamená ano, ne se řekne oxi.

Článek

„Mohli bychom rezignovat, ale učinili bychom tak v duchu spolupráce s těmi, kdo převezmou štafetu,“ doplnil ministr v rozhovoru s australským rozhlasem.

Řecký premiér Alexis Tsipras se rozhodl vyhlásit referendum poté, co po pěti měsících vyjednávání nedospěl s mezinárodními věřitelskými institucemi k dohodě o další zahraniční finanční pomoci výměnou za pokračující hospodářské reformy.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras s ministrem financí Janisem Varufakisem (v pozadí).

Ve středu Tsipras vyzval v televizním vystoupení své spoluobčany, aby v hlasování rozhodně odmítli nabídku, která počítá s pokračováním úsporných opatření.

„V pondělí po referendu bude mít řecká vláda u jednacího stolu lepší pozici. Rozhodnutí lidu je silnější než vůle vlády,“ uvedl Tsipras na Twitteru.

Jeho slova ale ve čtvrtek zpochybnil šéf euroskupiny a nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem. Pokud Řekové v nedělním referendu řeknou „ne“ přijetí podmínek mezinárodní pomoci, neposílí to podle něj jejich vyjednávací pozici a Řecko i Evropa se tím dostanou do „velmi obtížného“ postavení, uvedl v projevu před výborem nizozemského parlamentu.

Poslední průzkum vyšel pro „ano“

Varufakis v rozhovoru s televizí Bloomberg TV ujistil, že nějaká forma dohody s Evropou nakonec uzavřena bude. Podle něj ale řecká vláda nepodepíše dohodu, která nebude obsahovat restrukturalizaci – tedy odpuštění části – řeckého dluhu.

Podle průzkumů veřejného mínění je počet voličů, kteří se chystají návrhy věřitelů podpořit, a těch, kteří je chtějí odmítnout, prakticky vyrovnaný. V průzkumu agentury GPO, jehož výsledky ve čtvrtek zveřejnil server euro2day.gr, bylo 47 procent dotázaných pro přijetí podmínek věřitelů a 43 procent jich bylo proti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řečtí penzisté oblehli banky, ty se otevřely výhradně pro něVideo: Reuters

Průzkum veřejného mínění, který v minulých dnech provedl řecký institut ProRata, naopak ukazoval, že 33 procent respondentů bude hlasovat v referendu kladně a 54 procent poslechne Tsiprasovu vládu a bude hlasovat "ne".

Banky zůstávají zavřené

V Řecku zůstávají čtvrtý den zavřené banky a z bankomatů smějí Řekové vybírat maximálně 60 eur denně. Řecká média začala podle agentury Bloomberg spekulovat o tom, že banky vklady zabaví na posílení kapitálu.

Banky se podle státního ministra a hlavního Tsiprasova poradce Nikose Pappase otevřou, až se zemi podaří uzavřít dohodu s věřiteli. To by mělo být podle něj okamžitě po skončení referenda. Podle dosavadního vládního výnosu se mají banky otevřít 6. července.

„Banky se znovu otevřou, jakmile dosáhneme dohody,“ prohlásil Pappas. Dodal, že vláda nebude nikdy uvažovat o tom, že by občany připravila o část jejich vkladů, napsala agentura Reuters.

Nejasné vyústění

Osud dalších jednání s věřiteli je však zatím nejasný. Ministři financí eurozóny se shodli, že do řeckého referenda s Aténami jednat nemohou. V příštích dnech se proto neuskuteční žádná další jednání o návrzích nebo finančních záležitostech ani na úrovni euroskupiny, ani mezi řeckými úřady a věřitelskými institucemi.

Slovenský ministr financí Peter Kažimír na svém twitterovém účtu napsal, že pokud Řekové v nedělním referendu odmítnou reformy požadované mezinárodními věřiteli výměnou za další finanční pomoc, může se stát, že při znovuotevření řeckých bank již nebude řeckou měnou euro.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám