Hlavní obsah

Problémy s úbytkem včel by mohli řešit uměle odchovaní čmeláci

Právo, Petr Kozelka

Zemědělci i zahrádkáři si už delší dobu stěžují na to, že ubývá včel. Rostliny pak nemá kdo opylovat. Tento problém by mohli do budoucna vyřešit čmeláci. Ti se dobře přizpůsobují a jsou schopni žít i v uzavřených prostorech, například ve sklenících.

Foto: Profimedia.cz

Čmelák

Článek

Poptávky po čmelácích využila i společnost Zemědělský výzkum z Troubska, která vyprodukovala na 500 čmeláčích hnízd. Díky velkému zájmu se po nich jen zaprášilo.

Problémy včelích populací a jejich rapidní úbytek řeší vědci, odborníci i laičtí včelaři všude po světě. V USA investují ročně desítky miliónů dolarů do programu na zdraví včel a jiných opylovačů, přičemž v čele pracovní skupiny je sám prezident Barack Obama. Pozadu nechtějí zůstat ani čeští odborníci. Podle nich by částečně mohli úbytek včel nahradit čmeláci, proto se zaměřili na podporu jejich rozšíření a umělého chovu.

Na projektu zaměřeném na podporu čmeláků pracovali vědci z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd, z Výzkumného ústavu pícninářského a společnosti Zemědělský výzkum, která se chovem a prodejem čmeláků zabývá, uplynulé tři roky.

„V rámci projektu byly vyvinuty a právně chráněny dva typy chovných a prodejních úlků a jedna chovná nádoba. Dále byl vytvořen probiotický přípravek, který má příznivý dopad na mikroflóru trávicího traktu čmeláků,“ vysvětlila Alena Votavová ze Zemědělského výzkumu. Po sérii náročných experimentů se také podařilo optimálně načasovat chov čmeláků podle očekávané doby kvetení konkrétních plodin.

Překvapil zájem zahrádkářů

Celý projekt podpořila i Technologická agentura České republiky. „Díky této podpoře jsme mohli také vybudovat celkovou logistiku chovu, počínaje laboratorním instrumentáriem a konče informativními webovými stránkami www.ceskycmelak.cz a vytvořením objednávkového systému,“ doplnila Votavová.

Odborníci původně cílili projekt na zemědělské využití čmeláků hlavně v ovocných sadech a při šlechtění. Proto je překvapil velký zájem ze strany zahrádkářů a milovníků přírody. „V souvislosti s úbytkem včel lidé hledají cesty jak zajistit opylení na své zahrádce a jak podpořit výskyt opylovačů ve svém okolí. Ti se tak stali odběrateli přibližně poloviny odchovaných čmeláčích hnízd,“ vysvětlila předsedkyně Technologické agentury České republiky Rut Bízková.

Čmeláčí hnízdo v průběhu roku vychová desítky mladých královen, které následující rok mohou založit další hnízda v okolí. Použitím čmeláků pro opylování dochází k rapidnímu nárůstu výnosů a zvýšení kvality plodů. Existují i rostliny, které mohou být opyleny pouze čmeláky, jako třeba jetel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám