Hlavní obsah

Řecko otáčí, Tsipras ustupuje věřitelům

– Atény • Aktualizováno

Řecký premiér Alexis Tsipras otočil. Je prý ochoten přijmout většinu podmínek záchranného programu, který mu nabízejí zahraniční věřitelé. Uvedl to list The Financial Times (FT) s odkazem na Tsiprasův dopis, který má k dispozici. První reakce jsou ale mezi zástupci eurozóny skeptické.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

Tsipras v úterý třem věřitelským institucím, Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), Evropské centrální bance (ECB) a Evropské komisi, poslal dopis, v němž uvádí, že "přijme všechny podmínky věřitelů, které byly na stole o víkendu, jen s několika malými změnami".

Tsiprasův dvoustránkový list údajně slibuje, že Atény přijmou všechny navrhované změny systému daně z přidané hodnoty (DPH) až na zrušení slevy pro řecké ostrovy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řečtí penzisté oblehli banky, ty se otevřely výhradně pro něVideo: Reuters

V citlivé otázce úspor v důchodovém systému Tsipras pouze žádá, aby požadovaný sedmiletý postup prodlužování věku odchodu do penze na 67 let nezačal hned, ale až v říjnu. Požádal rovněž o možnost pomalejšího odstraňování příplatku pro nejchudší důchodce.

Opatrné reakce

Zdroj agentury Reuters z eurozóny existenci dopisu potvrdil, uvedl ale, že některé věci z Tsiprasova dopisu bude přinejmenším pro některé země eurozóny těžké přijmout, a naznačil, že může jít jen o další řeckou lest.

"Nepřináší to žádná další vyjasnění," řekl k Tsiprasovu dopisu německý ministr financí Wolfgang Schäuble a dodal, že seriózní vyjednávání s Aténami v tuto chvíli nemá "žádné opodstatnění". "Řecko musí nejprve ze všeho jasně říci, co chce," řekl ministr na tiskové konferenci.

"Je zde stále mnoho nejasností," řekl nejmenovaný činitel eurozóny a poukázal například na to, že o důležité otázce reformy trhu práce se dopis zmiňuje jedinou větou. "Navíc si nemyslím, že ministři eurozóny ještě takovým slibům věří," dodal.

Připraveni přijmout

"Helénská republika je připravena přijmout tuto dohodu s následujícími dodatky a vyjasněními jako součást prodloužení končícího (záchranného) programu, o který jsme požádali v úterý 30. června," píše se podle FT v dopise.

Řecký premiér byl přitom původně proti návrhu na řešení krize z pera věřitelů. Vyhlásil kvůli tomu referendum, naplánované na tuto neděli, a prohlásil, že doufá, že "řecký lid řekne důrazné NE ultimátu" věřitelů.

Země je od středy technicky v platební neschopnosti. Mezinárodní měnový fond (MMF) v noci na dnešek potvrdil, že Řecko neuhradilo splatnou dlužnou částku 1,2 miliardy SDR (měnová a účetní jednotka MMF zvaná zvláštní práva čerpání), což podle aktuálního kurzu odpovídalo částce 1,51 miliardy eur (asi 41 miliard Kč).

S úterní půlnocí také skončila platnost záchranného programu pro Řecko. [celá zpráva]

Ve středu budou o Řecku jednat ministři financí eurozóny, telekonferenci ale přesunuli z dopoledne až na 17.30 SELČ. Euroskupina má na programu právě nový návrh řecké vlády, která v úterý požádala eurozónu o nový záchranný program na dva roky, jehož součástí by bylo i zmírnění řeckého dluhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Rating Řecka i tamních bank klesá

Agentura Standard & Poor's zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti čtyř předních řeckých bank na známku selektivní platební neschopnost (selective default,...

Výběr článků

Načítám