Hlavní obsah

Stejné potraviny koupené v ČR a v Německu mají jiné složení, potvrdily testy

– Praha • Aktualizováno

Mezi lidmi už podobné zvěsti kolují několik let. Pokud se tentýž produkt od nadnárodního výrobce koupí v zahraničí a v ČR, má ten zahraniční jiné složení. I když obal je stejný. Ve středu zveřejnila Vysoká školy chemicko-technologická v Praze studii, která to potvrdila. Jiné složení měla třetina nakoupených výrobků.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Škola nakoupila 24 výrobků, tedy ve skutečnosti jich bylo 48, jeden vždy v Německu, druhý – tentýž – v České republice. Obaly byly stejné, lidé by tedy očekávali, že totéž bude i uvnitř. Jenže osm z výrobků mělo složení jiné.

Příkladem je jogurt Activia. Jeho jahodová varianta se v ČR prodává obarvená koncentrátem z mrkve a karmínem, v Německu se barví červenou řepou. Všechna uvedená barviva jsou přírodní, i když karmín se poněkud překvapivě vyrábí ze sušených těl druhu hmyzu – červce opálového. U jogurtu se lišil také obsah tuku. Podle deklarace na obalu měla mít česká varianta 2,7 gramu na 100 g, německá 2,8 na 100 g obsahu. Podle zkoušky měla česká 2,43 gramu na 100 g a německá 2,93 gramu na /100g.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle vyjádření firmy Danone, která produkt vyrábí, se může receptura v jednotlivých státech lišit. Množství tuku je podle ní ovlivněné tučností mléka, z něhož se jogurt vyrábí.

Jiné krávy, jiné mléko

"Na tučnost mléka má vliv odlišná strava krav a odlišné prostředí, v němž se krávy chovají," uvedla podle ČTK společnost, která se zaštiťuje tím, že se snaží o výrobu produktů z lokálních dojnic.

Výrobky, které se v ČR a Německu lišily
Activia Jahodajiná použitá barviva, rozdílný obsah tuku
Ramarozdílný obsah tuku
Lunchmeat Tuliprozdílná hlavní složka konzervy
Jacobs Kronungrozdíl v obsahu kofeinu
Pepsivýrobky obsahují rozdílná sladidla
Spritevýrobky obsahují rozdílná sladidla
Nesteavýrobky obsahují rozdílná sladidla. Rozdíl v obsahu čajového extraktu
Rybí prsty Iglorozdílný obsah masa
zdroj: VŠCHT

Dalším výrobkem, jehož složení se lišilo, byla Rama. Lišil se obsah tuku, česká měla 60 procent, německá 70 procent. Podle výrobce je rozdíl dán různou preferencí spotřebitelů v jednotlivých státech.

U Pepsi Coly byl v ČR výrobek slazen glukózo-fruktózovým sirupem, v Německu cukrem.

Jiné chutě Čechů

Podobně ledový čaj Nestea byl v ČR slazen cukrem, fruktózou a steviol-glykosidy, v Německu pouze cukrem. Český výrobek navíc obsahoval o 40 procent méně čajového extraktu. Podle výrobce má proto český výrobek nižší obsah cukrů i nižší energetickou hodnotu, což bylo jeho záměrem.

Dalším výrobkem, který se odlišoval, byl Sprite, rozdíl byl taktéž v tom, čím byl slazen, V ČR sirupem a aspartamen, v Německu cukrem.

Rybí prsty Iglo obsahovaly v české verzi o sedm procent méně masa. Lunchmeat značky Tulip obsahoval v ČR drůbeží strojově oddělené maso v hlavní složce, v Německu vepřové maso. Káva Jacobs Kronung prodávaná v ČR měla téměř o jednu třetinu vyšší obsah kofeinu.

Studie neřešila ceny výrobků, ale zaznamenávala je. Vyplynulo, že v Německu je většina nakoupených potravin levnější.

Anketa

Důvěřujete potravinám v českých obchodech?
Ano
2,1 %
Ne
97,9 %
Celkem hlasovalo 11278 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám