Hlavní obsah

Ukrajina přestala odebírat ruský plyn

– Kyjev • Aktualizováno

Ukrajina přestala ve středu odebírat ruský zemní plyn, dál přes ni ale proudí surovina určená pro země EU. Země se s ruským koncernem Gazprom snažila dohodnout na dodávkách a cenách pro třetí čtvrtletí, to se ale nepodařilo.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Sídlo ruské firmy Gazprom

Článek

"Ode dneška Ukrajina od Ruska nedostává plyn. Tranzitní dodávky jsou na normální úrovni," citovala mluvčího ukrajinského podniku Ukrtransgaz agentura Reuters.

Rusko loni v červnu přestalo Kyjevu dodávat plyn kvůli sporům o cenu a kvůli dluhům, které měla Ukrajina za předchozí dodávky. Zásobování Moskva obnovila až díky říjnové dohodě o takzvaném zimním balíčku, která vypršela letos v březnu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Začátkem dubna se ruský Gazprom a ukrajinský Naftogaz dohodly, že budou dodávky plynu na Ukrajinu zajištěny do konce června.

Další třístranná jednání mezi Ukrajinou, Ruskem a EU o dodávkách plynu se mají uskutečnit až v září a do té doby ukrajinská plynárenská skupina Naftogaz nebude kupovat plyn od ruského vývozce Gazprom. Obě strany ujistily, že tranzit plynu do Evropy přes Ukrajinu by toto rozhodnutí nemělo ovlivnit.

Ukrajina dostala nabídku kupovat plyn ve třetím čtvrtletí se slevou 40 dolarů (více než 980 Kč) na 1000 metrů krychlových. Cena za dodávky by tak měla činit 247 dolarů (6000 Kč) za 1000 metrů krychlových. Tuto cenu platila země i dříve.

Do konce druhého čtvrtletí však měla Ukrajina od Ruska slevu 100 dolarů za 1000 metrů krychlových. Ukrajinská strana nabídku Ruska odmítla jako nedostatečnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám